Portal Pszczelarski

Najnowsze badania wskazują na neonikotynoidy jako przyczynę ginięcia owadów zapylających

neonikotynoidy trzmiele owady zapylające

Populacje pszczół spadają na całym świecie, a pasożyty, zmiany klimatyczne i pestycydy są uważane za wiodące przyczyny. Najnowsze światowe badania wskazują na neonikotynoidy jako przyczynę ginięcia nie tylko pszczoły miodnej, ale i innych zapylaczy - dzikich trzmieli.

Pszczoły są kluczowymi zapylaczami bardziej dla upraw rolniczych, a trzmiele znane są zwłaszcza z zapylania owoców i warzyw. Większość badań zapylaczy do tej pory skupiała się na pszczołach miodnych. Jak pokazały badania, królowe, które karmiona syropem pestycydami na poziomie zbliżonym do tego, co pszczoły mogą znaleźć w środowisku, znacznie rzadziej znosiły jaja.

Tymczasem nowe badania University of Guelph wykazały, że neonikotynoid tiametoksam może zmniejszyć szanse trzmielich matek na rozpoczęcie nowych kolonii tych owadów o około 25 procent. Naukowcy opracowali następnie model matematyczny i odkryli, że ten spadek może zagrozić wyginięciem dzikich trzmieli. Wyniki badań opublikowano w Nature Ecology & Evolution.
Tiametoksam bywa stosowany w niektórych krajach do zaprawiania nasion soi, kukurydzy i innych roślin uprawnych.

Opracowano na podstawie:

www.producer.com, New bee study points finger at neonicotinoid, https://www.producer.com/2018/08/new-bee-study-points-finger-at-neonicotinoid-2/, Data publikacji: 2018.08.21, Data odczytu: 2018.08.21



Liczba wyświetleń artykułu: 1331

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim