Portal Pszczelarski

Zgnilec amerykański w Ustroniu 2018

pszczelarstwo śląskie zgnilec amerykański zgnilec amerykański w Ustroniu

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie poinformował w rozporządzeniu z dnia 7 sierpnia 2018 r. o odkryciu ogniska choroby zgnilca amerykańskiego pszczół w Ustroniu. W rozporządzeniu tym określony został obszar zapowietrzony chorobą zakaźną pszczół, obejmujący nie tylko Ustroń, ale również Skoczów, Godziszów, Goleszów, Cisownicę, Wisłę, Brenną i Górki Wielkie oraz określone zostały obowiązki właścicieli pasiek.

W ww. obszarze zostaną ustawione tablice ostrzegawcze z napisem: "Uwaga. Zgnilec amerykański pszczół. Obszar zapowietrzony". Pasieki są sprawdzane przez lekarzy weterynarii, a przypadki zachorowań pszczół należy zgłaszać Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii.

Na tym terenie zakazuje się również przemieszczania rodzin pszczelich, matek pszczelich, czerwia, pszczół, pni pszczelich, produktów pszczelich oraz sprzętu i narzędzi używanych do pracy w pasiece. W celu podjęcia takich działań należy uzyskać zezwolenie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Cieszynie. Zakazane jest również organizowanie wystaw i targów z udziałem pszczół.
Przypominamy, że zgnilec amerykański pszczół to choroba zakaźna, bakteryjna, wywoływana przez Paenibacillus larvae, która doprowadza do śmierci pszczoły. Bakteria cechuje się wysoką odpornością na działania termiczne i chemiczne, okres jej żywotności w formie przetrwalnikowej to nawet 40-45 lat. Atakuje od wiosny do jesieni, a najsilniej w lipcu i sierpniu. Wysokie temperatury sprzyjają rozprzestrzenianiu się choroby. Jej inkubacja zachodzi w ciągu 40-45 dni.

Pojawia się, gdy pszczoły nie mogą zebrać odpowiedniej ilości nektaru, spadzi lub pyłku (czyli gdy jest mało pożytku pszczelego) dla dużej ilości czerwiu i pszczoły karmicielki ograniczają do minimum pokarm dostarczany czerwiom. Bakterie lasecznika pojawiają się i namnażają błyskawicznie, uszkadzając ściany jelita larwy. Zarażone osobniki zamierają w zasklepionej komórce – gniją, przybierając kolor brunatnożółtawy, brunatny, a w końcu czarny. W ciągu przeciętnie czterech dni umierają. Masa zamarłego czerwiu wydaje charakterystyczny zapach przypominający zapach kleju stolarskiego.

Robotnice usuwają martwy czerw z ula, przenosząc bakterie na odnóżach i narządach gębowych do pokarmu, którym karmią zdrowe larwy. W ten sposób choroba rozprzestrzenia się w całym ulu. Bakterie umiejscawiają się na wszystkich częściach ula, na plastrach, w miodzie, w pyłku i w wosku. Osłabiona pszczela rodzina jest podatna na ataki silniejszych rodzin, które z kolei przenoszą zarazę do zdrowych uli.

Jest to choroba zakaźna, więc obejmuje całą pasiekę, a może i sąsiednie. Rozwojowi choroby sprzyja brak odpowiedniej higieny w ulach, niemniej zgnilec może pojawić się nawet we wzorcowej pasiece, jeśli pojawią się w niej pszczoły z zarażonych uli. Zagrożeniem są nie tylko obce pszczoły – bakterie zgnilca przenoszą się do ula przez miód, wosk, sprzęt pszczelarski, a nawet przez ubranie pszczelarza.

Jest to choroba zwalczana z urzędu, w związku z czym to Powiatowy Lekarz Weterynarii ma kompetencje do podejmowania decyzji w tej kwestii. Choroba jest trudna do wyleczenia i powoduje duże straty w pasiekach. Bakteria jest bardzo odporna – jedynym naprawdę skutecznym sposobem na powstrzymanie zarazy jest niestety zagazowanie i zniszczenie całej rodziny pszczelej oraz spalenie ula, a następnie zaoranie i odkażenie wapnem palonym ziemi po pasieczysku.

Opracowano na podstawie:

wiadomosci.ox.pl, Zgnilec amerykański pszczół atakuje na Śląsku Cieszyńskim, https://wiadomosci.ox.pl/zgnilec-amerykanski-pszczol-atakuje-na-slasku-cieszynskim,53294, Data publikacji: 2018.08.16, Data odczytu: 2018.08.18

www.beskidzka24.pl, Ustroń: Zgnilec amerykański pszczół, http://www.beskidzka24.pl/artykul,ustron_zgnilec_amerykanski_pszczol,66780.html, Data publikacji: 2018.08.15, Data odczytu: 2018.08.18



Liczba wyświetleń artykułu: 1985

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem