Portal Pszczelarski

Zgnilec amerykański w Ustroniu 2018

pszczelarstwo śląskie zgnilec amerykański zgnilec amerykański w Ustroniu

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie poinformował w rozporządzeniu z dnia 7 sierpnia 2018 r. o odkryciu ogniska choroby zgnilca amerykańskiego pszczół w Ustroniu. W rozporządzeniu tym określony został obszar zapowietrzony chorobą zakaźną pszczół, obejmujący nie tylko Ustroń, ale również Skoczów, Godziszów, Goleszów, Cisownicę, Wisłę, Brenną i Górki Wielkie oraz określone zostały obowiązki właścicieli pasiek.

W ww. obszarze zostaną ustawione tablice ostrzegawcze z napisem: "Uwaga. Zgnilec amerykański pszczół. Obszar zapowietrzony". Pasieki są sprawdzane przez lekarzy weterynarii, a przypadki zachorowań pszczół należy zgłaszać Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii.

Na tym terenie zakazuje się również przemieszczania rodzin pszczelich, matek pszczelich, czerwia, pszczół, pni pszczelich, produktów pszczelich oraz sprzętu i narzędzi używanych do pracy w pasiece. W celu podjęcia takich działań należy uzyskać zezwolenie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Cieszynie. Zakazane jest również organizowanie wystaw i targów z udziałem pszczół.
Przypominamy, że zgnilec amerykański pszczół to choroba zakaźna, bakteryjna, wywoływana przez Paenibacillus larvae, która doprowadza do śmierci pszczoły. Bakteria cechuje się wysoką odpornością na działania termiczne i chemiczne, okres jej żywotności w formie przetrwalnikowej to nawet 40-45 lat. Atakuje od wiosny do jesieni, a najsilniej w lipcu i sierpniu. Wysokie temperatury sprzyjają rozprzestrzenianiu się choroby. Jej inkubacja zachodzi w ciągu 40-45 dni.

Pojawia się, gdy pszczoły nie mogą zebrać odpowiedniej ilości nektaru, spadzi lub pyłku (czyli gdy jest mało pożytku pszczelego) dla dużej ilości czerwiu i pszczoły karmicielki ograniczają do minimum pokarm dostarczany czerwiom. Bakterie lasecznika pojawiają się i namnażają błyskawicznie, uszkadzając ściany jelita larwy. Zarażone osobniki zamierają w zasklepionej komórce – gniją, przybierając kolor brunatnożółtawy, brunatny, a w końcu czarny. W ciągu przeciętnie czterech dni umierają. Masa zamarłego czerwiu wydaje charakterystyczny zapach przypominający zapach kleju stolarskiego.

Robotnice usuwają martwy czerw z ula, przenosząc bakterie na odnóżach i narządach gębowych do pokarmu, którym karmią zdrowe larwy. W ten sposób choroba rozprzestrzenia się w całym ulu. Bakterie umiejscawiają się na wszystkich częściach ula, na plastrach, w miodzie, w pyłku i w wosku. Osłabiona pszczela rodzina jest podatna na ataki silniejszych rodzin, które z kolei przenoszą zarazę do zdrowych uli.

Jest to choroba zakaźna, więc obejmuje całą pasiekę, a może i sąsiednie. Rozwojowi choroby sprzyja brak odpowiedniej higieny w ulach, niemniej zgnilec może pojawić się nawet we wzorcowej pasiece, jeśli pojawią się w niej pszczoły z zarażonych uli. Zagrożeniem są nie tylko obce pszczoły – bakterie zgnilca przenoszą się do ula przez miód, wosk, sprzęt pszczelarski, a nawet przez ubranie pszczelarza.

Jest to choroba zwalczana z urzędu, w związku z czym to Powiatowy Lekarz Weterynarii ma kompetencje do podejmowania decyzji w tej kwestii. Choroba jest trudna do wyleczenia i powoduje duże straty w pasiekach. Bakteria jest bardzo odporna – jedynym naprawdę skutecznym sposobem na powstrzymanie zarazy jest niestety zagazowanie i zniszczenie całej rodziny pszczelej oraz spalenie ula, a następnie zaoranie i odkażenie wapnem palonym ziemi po pasieczysku.

Opracowano na podstawie:

wiadomosci.ox.pl, Zgnilec amerykański pszczół atakuje na Śląsku Cieszyńskim, https://wiadomosci.ox.pl/zgnilec-amerykanski-pszczol-atakuje-na-slasku-cieszynskim,53294, Data publikacji: 2018.08.16, Data odczytu: 2018.08.18

www.beskidzka24.pl, Ustroń: Zgnilec amerykański pszczół, http://www.beskidzka24.pl/artykul,ustron_zgnilec_amerykanski_pszczol,66780.html, Data publikacji: 2018.08.15, Data odczytu: 2018.08.18



Liczba wyświetleń artykułu: 1837

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania