Portal Pszczelarski

Zgnilec amerykański w Ustroniu 2018

pszczelarstwo śląskie zgnilec amerykański zgnilec amerykański w Ustroniu

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie poinformował w rozporządzeniu z dnia 7 sierpnia 2018 r. o odkryciu ogniska choroby zgnilca amerykańskiego pszczół w Ustroniu. W rozporządzeniu tym określony został obszar zapowietrzony chorobą zakaźną pszczół, obejmujący nie tylko Ustroń, ale również Skoczów, Godziszów, Goleszów, Cisownicę, Wisłę, Brenną i Górki Wielkie oraz określone zostały obowiązki właścicieli pasiek.

W ww. obszarze zostaną ustawione tablice ostrzegawcze z napisem: "Uwaga. Zgnilec amerykański pszczół. Obszar zapowietrzony". Pasieki są sprawdzane przez lekarzy weterynarii, a przypadki zachorowań pszczół należy zgłaszać Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii.

Na tym terenie zakazuje się również przemieszczania rodzin pszczelich, matek pszczelich, czerwia, pszczół, pni pszczelich, produktów pszczelich oraz sprzętu i narzędzi używanych do pracy w pasiece. W celu podjęcia takich działań należy uzyskać zezwolenie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Cieszynie. Zakazane jest również organizowanie wystaw i targów z udziałem pszczół.
Przypominamy, że zgnilec amerykański pszczół to choroba zakaźna, bakteryjna, wywoływana przez Paenibacillus larvae, która doprowadza do śmierci pszczoły. Bakteria cechuje się wysoką odpornością na działania termiczne i chemiczne, okres jej żywotności w formie przetrwalnikowej to nawet 40-45 lat. Atakuje od wiosny do jesieni, a najsilniej w lipcu i sierpniu. Wysokie temperatury sprzyjają rozprzestrzenianiu się choroby. Jej inkubacja zachodzi w ciągu 40-45 dni.

Pojawia się, gdy pszczoły nie mogą zebrać odpowiedniej ilości nektaru, spadzi lub pyłku (czyli gdy jest mało pożytku pszczelego) dla dużej ilości czerwiu i pszczoły karmicielki ograniczają do minimum pokarm dostarczany czerwiom. Bakterie lasecznika pojawiają się i namnażają błyskawicznie, uszkadzając ściany jelita larwy. Zarażone osobniki zamierają w zasklepionej komórce – gniją, przybierając kolor brunatnożółtawy, brunatny, a w końcu czarny. W ciągu przeciętnie czterech dni umierają. Masa zamarłego czerwiu wydaje charakterystyczny zapach przypominający zapach kleju stolarskiego.

Robotnice usuwają martwy czerw z ula, przenosząc bakterie na odnóżach i narządach gębowych do pokarmu, którym karmią zdrowe larwy. W ten sposób choroba rozprzestrzenia się w całym ulu. Bakterie umiejscawiają się na wszystkich częściach ula, na plastrach, w miodzie, w pyłku i w wosku. Osłabiona pszczela rodzina jest podatna na ataki silniejszych rodzin, które z kolei przenoszą zarazę do zdrowych uli.

Jest to choroba zakaźna, więc obejmuje całą pasiekę, a może i sąsiednie. Rozwojowi choroby sprzyja brak odpowiedniej higieny w ulach, niemniej zgnilec może pojawić się nawet we wzorcowej pasiece, jeśli pojawią się w niej pszczoły z zarażonych uli. Zagrożeniem są nie tylko obce pszczoły – bakterie zgnilca przenoszą się do ula przez miód, wosk, sprzęt pszczelarski, a nawet przez ubranie pszczelarza.

Jest to choroba zwalczana z urzędu, w związku z czym to Powiatowy Lekarz Weterynarii ma kompetencje do podejmowania decyzji w tej kwestii. Choroba jest trudna do wyleczenia i powoduje duże straty w pasiekach. Bakteria jest bardzo odporna – jedynym naprawdę skutecznym sposobem na powstrzymanie zarazy jest niestety zagazowanie i zniszczenie całej rodziny pszczelej oraz spalenie ula, a następnie zaoranie i odkażenie wapnem palonym ziemi po pasieczysku.

Opracowano na podstawie:

wiadomosci.ox.pl, Zgnilec amerykański pszczół atakuje na Śląsku Cieszyńskim, https://wiadomosci.ox.pl/zgnilec-amerykanski-pszczol-atakuje-na-slasku-cieszynskim,53294, Data publikacji: 2018.08.16, Data odczytu: 2018.08.18

www.beskidzka24.pl, Ustroń: Zgnilec amerykański pszczół, http://www.beskidzka24.pl/artykul,ustron_zgnilec_amerykanski_pszczol,66780.html, Data publikacji: 2018.08.15, Data odczytu: 2018.08.18



Liczba wyświetleń artykułu: 2199

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Tosty na słodko

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia