Portal Pszczelarski

PZP czeka na uwagi pszczelarzy do Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa na lata 2019-2022

pszczelarstwo w Polsce Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa

Zarząd Polskiego Związku Pszczelarskiego zaprasza pszczelarzy do przesyłania uwag dotyczących Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa na lata 2019-2022.

W przyszłym roku rusza kolejny trzyletni Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa opracowany przez resort rolnictwa na lata 2019/2020, 2020/2021 i 2021/2022 i zatwierdzony przez Komisję Europejską.

18 czerwca 2018 r. Polski Związek Pszczelarski wystosował pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w którym zgłosił gotowość organizacji pszczelarskich do aktywnego włączenia się do dyskusji na ten temat i wniesienia wkładu twórczego w ostateczny kształt Krajowego Programu.

W odpowiedzi Ministerstwo przesłało założenia do Programu i zwróciło się do PZP z prośbą o przekazanie stosownych uwag i spostrzeżeń dotyczących zaproponowanych działań. Zgodnie z założeniami, organizacje pszczelarskie będą mogły się starać o refundację kosztów:

  • szkoleń i konferencji pszczelarskich,
  • zakupu nowego sprzętu pszczelarskiego,
  • zakupu leków warrozobójczych,
  • nabycia sprzętu wykorzystywanego na potrzeby prowadzenia gospodarki wędrownej,
  • zakupu paliwa na potrzeby przewozu pni pszczelich na pożytek rzepakowy lub drzew owocowych,
  • zakupu matek pszczelich o znanej wartości użytkowej, pakietów oraz odkładów pszczelich z takimi matkami,
  • analiz własności fizyko-chemicznych oraz analizy pyłkowej miodu.

W odpowiedzi pszczelarze wskazują na to, że większą zasadność miałyby dopłaty bezpośrednie oraz dofinansowanie do pokarmu dla pszczół. Jak informuje PZP, ostateczny termin przesyłania uwag upływa 19 sierpnia 2018 r. - pszczelarzom pozostaje więc jeszcze tylko kilka dni na aktywne włączenie się do dyskusji na temat tego Programu.

Opracowano na podstawie:

www.zwiazekpszczelarski.pl, KPWP - nowa perspektywa, http://www.zwiazekpszczelarski.pl/kpwp-nowa-prespektywa, Data publikacji: 2018.07.18, Data odczytu: 2018.08.16

pzp.biz.pl, Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa na lata 2019-2022, https://pzp.biz.pl/2018/07/18/krajowy-program-wsparcia-pszczelarstwa-na-lata/, Data publikacji: 2018.07.18, Data odczytu: 2018.08.16



Liczba wyświetleń artykułu: 1851

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Miód - produkt pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Znakowanie matki pszczelej

Spadź iglasta i liściasta

Truteń - samiec pszczoły miodnej

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności