Kawa z miodem i mlekiem – przepis

Na zdjęciu: kawa z pszczołą z mleka. Źródło zdjęcia: theendearingdesigner.com/wp-content/uploads/2011/11/Creative-Latte-Art-Designs-98-Bumble-Bee.jpg
Kawa z miodem i mlekiem – przepis
Miód doskonale sprawdza się jako składnik wielu napojów – podkreśla smak, daje wspaniały aromat, a przy okazji dostarcza wartości odżywczych i ma właściwości zdrowotne. Warto więc używać go jako zdrowszego i bardziej odżywczego zamiennika cukru.
Kawa z mlekiem i miodem to doskonała alternatywa dla zwykłej małej czarnej. Ma wyjątkowy smak i aromat, jest słodka i doskonale rozgrzewa, szczególnie w chłodne jesienno-zimowe wieczory. Można ją przygotowywać na wiele sposobów, stosując się do przepisów lub po prostu dać się ponieść własnej fantazji. Co więcej, można też eksperymentować ze smakiem, dodając różne rodzaje miodów.
Jeśli chcemy, by kawa nie tylko doskonale smakowała, ale tez pięknie się prezentowała, przygotujmy pyszne cappuccino z miodowym mlekiem. Potrzebna będzie do tego kawa sypana lub rozpuszczalna, 100 mililitrów mleka, łyżeczka lub dwie miodu oraz ekspres do kawy. Najpierw przygotowujemy napar kawowy, a następnie czekamy, aż trochę przestygnie. W tym czasie spieniamy mleko, dodając do niego miód. Najlepszy będzie miód płynny lub biały i kremowy, który doskonale rozpuszcza się, nie tworząc grudek. Taką mleczno-miodową piankę nakładamy do filiżanki z kawą i podajemy. Piankę można dodatkowo posypać szczyptą cynamonu.
Kto nie ma w domu ekspresu lub chce przygotować napój na szybko, może wybrać przepis na kawę na miodzie. Potrzebna będzie do tego łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 50 mililitrów mleka i, oczywiście, łyżeczka miodu. Kawę, mleko i miód wsypujemy do filiżanki i tak długo mieszamy całość, aż zupełnie się rozpuści. Na koniec zalewamy całość wrzątkiem i gotowe. Tę kawę również możemy dodatkowo posypać cynamonem. Smakuje doskonale.
Liczba wyświetleń artykułu: 27086
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Luksemburscy pszczelarze walczą z tanim miodem z zagranicy
Pszczelarze z Luksemburga boją się napływu miodu z zagranicy Edyta Glebocki

Miód nie tylko do mazurka, czyli Wielkanocna odsłona miodu, o której nie słyszałeś!
Informacja prasowa Portal Pszczelarski

Ankara stolicą fałszerzy miodu
Stolica Turcji niechlubnie słynie z fałszowania miodu na szeroką skalę. Edyta Glebocki

Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Estonia ma laboratorium do badania miodu Edyta Glebocki

Jak miód stał się groźny dla bezpieczeństwa narodowego?
Co się wydarzyło w 2023 roku z miodem w Polsce? Portal Pszczelarski

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran

Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski
