Portal Pszczelarski

Wielki Dzień Pszczół 2018 w Nadleśnictwie Marcule - relacja

pszczelarstwo mazowieckie relacja z wydarzenia Wielkie Dzień Pszczół

Centrum Edukacji Przyrodniczej w Nadleśnictwie Marcule zaprasiło w niedzielę 5. sierpnia 2018 r. na Dzień Pszczoły. Były gry i zabawy terenowe, spotkania z pszczelarzami i degustacja miodów. Impreza rozpoczęła się o godzinie 13:00, a wstęp był wolny.

Tradycja święta sięga 2013 roku i odbywa się ono rokrocznie w leśnych placówkach edukacyjnych w całej Polsce. Do wspólnej zabawy zaprosiły również jak co roku Marcule.

Wśród atrakcji nie zabrakło gier i zabaw terenowych na terenie Arboretum z nagrodami oraz spotkań ze specjalistami od miodu, którzy opowiadali o swojej pracy. W programie było także:

  • otwarcie nowej wystawy "Boże robotnice, nie do podrobienia, nie do zastąpienia" i "Bartnictwo w Puszczy Iłżeckiej"
  • prezentacja sprzętu pszczelarskiego,
  • wyświetlenie filmu "Łowcy miodu",
  • prezentacja rękodzieła ludowego związanego z pszczelarstwem,
  • degustacja miodów.

Opracowano na podstawie:

radom.wyborcza.pl, W niedzielę Dzień Pszczoły w Marculach. Będzie zabawa i smakowanie miodów, http://radom.wyborcza.pl/radom/7,35216,23752706,w-niedziele-dzien-pszczoly-w-marculach-bedzie-zabawa-i-smakowanie.html, Data publikacji: 2018.08.04, Data odczytu: 2018.08.06

radioplus.com.pl, Niedziela z pszczołami, https://radioplus.com.pl/region/niedziela-z-pszczolami-32037, Data publikacji: 2018.07.31, Data odczytu: 2018.08.05



Liczba wyświetleń artykułu: 1070

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Nalewka jaśminowa z miodem