Portal Pszczelarski

I Pionkowski Dzień Pszczoły w Bartnym Kącie - relacja

pszczelarstwo mazowieckie relacja z wydarzenia I Pionkowski Dzień Pszczoły w Bartnym Kącie

W ramach obchodów Dnia Pszczoły, 5 sierpnia 2018 r., odbył się rajd pieszy oraz rowerowy, tzw. gwiaździsty, z Ogródka Jordanowskiego w Pionkach do miejsca zwanego Bartnym Kątem w Puszczy Kozienickiej.

Wszystko zaczęło się o godzinie 14:00 mszą świętą. Potem uczestnicy mogli wziąć udział w posadzeniu pamiątkowego drzewa (dębu Józef), z okazji stulecia niepodległości Polski, przy kapliczce św. Franciszka, która jest zlokalizowana przy Królewskim Gościńcu, a także obejrzeć ekspozycję uli oraz posłuchać występów m.in. zespołu Cyraneczka oraz zespołu sygnalistów. Zakończenie imprezy było przewidziane na godzinę 19:00. 

Impreza została zorganizowana pod patronatem Dyrektora Regionalnego Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu, Andrzeja Matysiaka.

Opracowano na podstawie:

www.rdc.pl, Pszczoły bez tajemnic. Ruszył Pionkowski Dzień tych owadów, http://www.rdc.pl/informacje/pszczoly-bez-tajemnic-ruszyl-pionkowski-dzien-tych-owadow-posluchaj/,13389240/, Data publikacji: 2018.08.05, Data odczytu: 2018.08.05

www.echodnia.eu, Rajd rowerowy z Pionek do Bartnego Kąta już w niedzielę, http://www.echodnia.eu/radomskie/wiadomosci/powiat-radomski/a/rajd-rowerowy-z-pionek-do-bartnego-kata-juz-w-niedziele,13382472/, Data publikacji: 2018.08.01, Data odczytu: 2018.08.05



Liczba wyświetleń artykułu: 1285

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Ananas w czekoladowym cieście

Krem bananowo-owsiany z miodem

Serniczki z malinami i miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto orzechowe z miodem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem