Portal Pszczelarski

Los pszczół zależy od wprowadzeniu zakazu stosowania trujących neonikotynoidów

pszczelarstwo w Polsce neonikotynoidy

Albert Einstein powiedział, że kiedy wyginie pszczoła, rodzajowi ludzkiemu pozostaną już tylko 4 lata. I nie ma w tym przesady.

Dzięki pszczołom i innym zapylaczom owocuje przeważająca większość gatunków roślin, w tym te uprawne. Bez owadów zapylających poradzą sobie tylko zboża i kilkadziesiąt roślin rozmnażanych sztucznie przez ludzi. Zaś ule pełne pszczół oznaczają wzrost plonów o połowę! Dzięki krzyżowemu zapyleniu owoce są o wiele lepszej jakości.

Teraz los pszczół leży w rękach biurokratów: albo zakażą stosowania trujących pszczoły neonikotynoidów stosowanych w zaprawach do siewu, albo... nasz czas będzie policzony!

Opracowano na podstawie:

www.dziennikpolski24.pl, Los pszczół leży w rękach biurokratów: albo zakażą stosowania trujących neonikitynoidów, albo nie, http://www.dziennikpolski24.pl/felietony/a/los-pszczol-lezy-w-rekach-biurokratow-albo-zakaza-stosowania-trujacych-neonikitynoidow-albo-nie,13389240/, Data publikacji: 2018.08.04, Data odczytu: 2018.08.04



Liczba wyświetleń artykułu: 1877

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie