Portal Pszczelarski

IX Śląski Dzień Miodu w Pszczynie - relacja

pszczelarstwo śląskie relacja z wydarzenia IX Śląski Dzień Miodu w Pszczynie Paweł Nowak Wioletta Lechowicz

W niedzielę 5 sierpnia 2018 na rynku w Pszczynie odbył się IX Śląski Dzień Miodu. Można było spróbować nietypowych polskich miodów: chabrowego, faceliowego, wierzbowego, ostrożniowego. Był to również dobry moment na podsumowanie tegorocznego miodobrania.

Na stoisku na pszczyńskim rynku można było dokonać degustacji miodów około 25 pszczelarzy w takich smakach, jak: wierzbowy, bławatkowy, faceliowo-chabrowy, ostrożniowi i mniszkowo-rzepakowy. Tak nietypowe połączenia były możliwe dzięki gwałtownej i ciepłej wiośnie. W tym roku wiele roślin kwitło jednocześnie i pożytki się nakładały. Na przykład, w pasiece Pawła Nowaka z Żarek miód wierzbowy oraz bławatkowy zbierano po raz pierwszy.

Szczególnie niecodziennym miodem jest ten chabrowy. Jak mówi pszczelarka Wioletta Lechowicz, rolnicy praktycznie wytępili dziki chaber jako chwast i dla pozyskania takiego miodu trzeba było wysiać bławatki. 

Tegoroczny sezon był dla pszczół bardzo intensywny. Niestety, z powodu suszy nie udało się zebrać niektórych gatunków miodów, takich jak z nostrzyka i ostropestu. Pod znakiem zapytania znajduje się również tegoroczny zbiór miodu z nawłoci. W programie śląskiego święta były również punkty artystyczne, takie jak koncert ks. Bogdana Skowrońskiego.

Opracowano na podstawie:

www.dziennikzachodni.pl, IX Śląski Dzień Miodu w Pszczynie. Polskie miody: chabrowy, faceliowy, wierzbowy, ostrożniowy i inne, http://www.dziennikzachodni.pl/strefa-agro/rosliny/a/ix-slaski-dzien-miodu-w-pszczynie-polskie-miody-chabrowy-faceliowy-wierzbowy-ostrozniowy-i-inne,13393383/ Data publikacji: 2018.08.06, Data odczytu: 2018.08.07

Czytaj również:

IX Śląski Dzień Miodu w Pszczynie (program wydarzenia)



Liczba wyświetleń artykułu: 787

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym