Portal Pszczelarski

IX Śląski Dzień Miodu w Pszczynie - relacja

pszczelarstwo śląskie relacja z wydarzenia IX Śląski Dzień Miodu w Pszczynie Paweł Nowak Wioletta Lechowicz

W niedzielę 5 sierpnia 2018 na rynku w Pszczynie odbył się IX Śląski Dzień Miodu. Można było spróbować nietypowych polskich miodów: chabrowego, faceliowego, wierzbowego, ostrożniowego. Był to również dobry moment na podsumowanie tegorocznego miodobrania.

Na stoisku na pszczyńskim rynku można było dokonać degustacji miodów około 25 pszczelarzy w takich smakach, jak: wierzbowy, bławatkowy, faceliowo-chabrowy, ostrożniowi i mniszkowo-rzepakowy. Tak nietypowe połączenia były możliwe dzięki gwałtownej i ciepłej wiośnie. W tym roku wiele roślin kwitło jednocześnie i pożytki się nakładały. Na przykład, w pasiece Pawła Nowaka z Żarek miód wierzbowy oraz bławatkowy zbierano po raz pierwszy.

Szczególnie niecodziennym miodem jest ten chabrowy. Jak mówi pszczelarka Wioletta Lechowicz, rolnicy praktycznie wytępili dziki chaber jako chwast i dla pozyskania takiego miodu trzeba było wysiać bławatki. 

Tegoroczny sezon był dla pszczół bardzo intensywny. Niestety, z powodu suszy nie udało się zebrać niektórych gatunków miodów, takich jak z nostrzyka i ostropestu. Pod znakiem zapytania znajduje się również tegoroczny zbiór miodu z nawłoci. W programie śląskiego święta były również punkty artystyczne, takie jak koncert ks. Bogdana Skowrońskiego.

Opracowano na podstawie:

www.dziennikzachodni.pl, IX Śląski Dzień Miodu w Pszczynie. Polskie miody: chabrowy, faceliowy, wierzbowy, ostrożniowy i inne, http://www.dziennikzachodni.pl/strefa-agro/rosliny/a/ix-slaski-dzien-miodu-w-pszczynie-polskie-miody-chabrowy-faceliowy-wierzbowy-ostrozniowy-i-inne,13393383/ Data publikacji: 2018.08.06, Data odczytu: 2018.08.07

Czytaj również:

IX Śląski Dzień Miodu w Pszczynie (program wydarzenia)



Liczba wyświetleń artykułu: 733

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Bananowe chipsy z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Torcik naleśnikowy z miodem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1