Portal Pszczelarski

Święto Pszczół w Ogrodzie Botanicznym UMCS 2018 - relacja

pszczelarstwo lubelskie relacja z wydarzenia Święto Pszczół w Ogrodzie Botanicznym UMCS 2018 Święto Pszczół w Ogrodzie Botanicznym UMCS 2018

W niedzielę 5 sierpnia 2018 r. w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie odbyły się obchody dorocznego Święta Pszczół. Jego uczestnicy mogli dowiedzieć się, jak wielką rolę spełniają pszczoły, jakie wyroby są tworzone przez pszczelarzy oraz jak możemy ochronić te małe owady.

Ogród zaprosił całe rodziny na godzinę 11:00 na plac przy Dworku Kościuszków przy wejściu od strony ulicy Willowej. Goście w "pszczelich" przebraniach (najciekawsze przebranie zostało nagrodzone) mogli korzystać z imprezy za darmo, pozostali wchodzili według cennika Ogrodu.

O godzinie 14:00 odbył się finał konkursu plastycznego pt. "Portret rośliny miododajnej" dla dzieci ze szkół podstawowych. W programie były również:

  • spacer z Przewodnikiem - "Rośliny miododajne",
  • pszczele łamigłówki,
  • prezentacja akcesoriów pszczelarskich,
  • degustacja pszczelich smakołyków,
  • kiermasz produktów pszczelich,
  • rola pszczoły w laboratorium oraz świat roślin pod mikroskopem,
  • warsztaty plastyczne,
  • pszczele ciekawostki dla dużych i małych.

Opracowano na podstawie:

centrum.fm, Lublinianie przekonali się, w jaki sposób mogą pomóc ratować pszczoły, https://centrum.fm/lublinianie-przekonali-sie-w-jaki-sposob-moga-pomoc-ratowac-pszczoly, Data publikacji: 2018.08.06, Data odczytu: 2018.08.07

www.umcs.pl, Święto Pszczół w Ogrodzie Botanicznym (05.08), https://www.umcs.pl/pl/aktualnosci,3655,swieto-pszczol-w-ogrodzie-botanicznym-05-08-,67498.chtm, Data publikacji: 2018.07.31, Data odczytu: 2018.08.07



Liczba wyświetleń artykułu: 1338

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-10-25 13:59:43

Super!



  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Racuchy z bananami i miodem

Puchowa owsianka na różanym mleku

Placki z borówkami i miodem z cytryną

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto orzechowe z miodem

Słodka sałatka z kurczakiem