Portal Pszczelarski

Polski miód na francuskich i niemieckich stołach. Nasze pszczoły pracują na polską gospodarkę

pszczelarstwo w Polsce miód import miodu eksport miodu

Polska jest w pierwszej dziesiątce największych producentów miodu na świecie. Eksportujemy go głównie do dwóch państw: Francji i Niemiec. Kwitnie również import miodu.

Według analiz ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, eksport miodu z Polski w 2017 roku był o 11% większy niż rok wcześniej. Najwięcej miodu z polskich pasiek, bo około 47%, czyli prawie połowa wielkości zeszłorocznego eksportu, trafiło do Niemiec i Francji.

Oprócz rosnącego eksportu rośnie też import tego surowca. W 2017 roku jego wzrost wynosił 7,3% w porównaniu z rokiem poprzednim. Najwięcej sprowadzamy go z Ukrainy i z Chin. Polska jest na ósmej pozycji w rankingu światowych importerów miodu i na trzynastej pozycji jeżeli chodzi o jego eksport.

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego rośnie również spożycie miodu. W 2017 roku statystyczny Polak spożył go ok. 0,6 kg, a Europejczyk - 0,7 kg.

Według szacunków Komisji Europejskiej Polska zajmuje dziewiątą lokatę w rankingu największych światowych producentów płynnego złota. Najwięcej miodu produkują Chiny. Z danych Instytutu Ogrodnictwa wynika, że w 2017 roku z jednego ula w amatorskich pasiekach pozyskano średnio 13,5 kg miodu, natomiast w towarowych było to około 23 kg. Najwięcej miodu zebrano w województwach: lubelskim, wielkopolskim i na Mazowszu. Najmniej - na Podlasiu, w województwie opolskim i na Pomorzu.

Opracowano na podstawie:

tvn24bis.pl, Rośnie eksport polskiego miodu. Prawie połowa trafia do dwóch krajów, https://tvn24bis.pl/z-kraju,74/bgz-bnp-paribas-rosnie-eksport-polskiego-miodu,859454.html, Data publikacji: 2018.08.07, Data odczytu: 2018.08.08



Liczba wyświetleń artykułu: 2941

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Amarantusowe batoniki z miodem

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kaczka po mazursku