Portal Pszczelarski

08.08.2018 obchodziliśmy Wielki Dzień Pszczół

pszczelarstwo w Polsce Wielki Dzień Pszczół Akademia Przyjaciół Pszczół

Już po raz szósty z inicjatywy Akademii Przyjaciół Pszczół obchodziliśmy niecodzienne święto - Wielki Dzień Pszczół. Dzień ten ma przypominać o często niedocenianej roli tych małych, pracowitych owadów oraz o potrzebie ich ochrony.

Jak co roku do akcji przystąpiło wiele placówek - szkoły, parki narodowe i krajobrazowe, ogrody botaniczne, muzea. Zorganizowano liczne spotkania z pszczelarzami, warsztaty budowania domków dla owadów i ogrodnictwa, gry i zabawy dla dzieci.

W ich trakcie każdy, kto chciał ten mógł dowiedzieć się, jak pomóc pszczołom we własnym ogrodzie. Była to także idealna okazja, aby zgłębić wiedzę na temat procesu wytwarzania miodu, ale i jego właściwości.

Aby wytworzyć jedną łyżeczkę miodu pszczoła musi odwiedzić aż tysiąc kwiatów. Pozyskiwanie miodu to pracochłonny proces dla pszczół, ale i pszczelarzy. Wymaga on doświadczenia i cierpliwości.

Rodzajów miodu jest wiele. Każdy z nich posiada inne właściwości lecznicze i odżywcze. Możemy stosować go przy różnych schorzeniach, choć najczęściej używamy go podczas przeziębienia, gdyż wzmacnia odporność.

Zdrowo jest przegotowaną wodą zalać łyżkę miodu i zostawić na noc. Można do tego dodać pyłek kwiatowy lub pierzgę pszczelą. Rano można dodać soku z cytryny i wypić – jest to super mikstura na serce. Miód gryczany reguluje ciśnienie, nawłociowy działa korzystnie na trawienie i na wydzielanie żółci. Mniszkowy jest krwiotwórczy, a lipowy na przeziębienia. Miód można też stosować zamiast cukru do słodzenia i do przygotowywania domowych wypieków. Dzienna dawka miodu dla dorosłej osoby zdrowej nie powinna przekraczać 10 łyżeczek stołowych. Jego zastosowanie i wartości mają ogromny zakres, dlatego warto go spożywać nie tylko zimą, ale i latem.

Opracowano na podstawie:

swiatoze.pl, Świętujemy Wielki Dzień Pszczół!, https://swiatoze.pl/dzien-pszczol/, Data publikacji: 2018.08.08, Data odczytu: 2018.08.09

www.lokalnatelewizja.pl, Wielki Dzień Pszczół!, http://www.lokalnatelewizja.pl/kat-174,a,16658,wielki-dzien-pszczol.html, Data publikacji: 2018.08.08, Data odczytu: 2018.08.09



Liczba wyświetleń artykułu: 862

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bigos staropolski na winie z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)