Portal Pszczelarski

Etykiety na słoikach z miodem

Na zdjęciu: etykieta na słoiku z miodem. Źródło zdjęcia: supermarket.blox.pl/resource/1472989_682001901830280_80632520_n.jpg

etykieta na słoik z miodem obligatoryjne elementy etykiety jakość miodu przechowywanie miodu

Pszczelarze, którzy produkują miód na sprzedaż starają się, by etykiety na słoikach były unikalne, odróżniały się od innych i zapadały w pamięć. Tymczasem każda etykieta, oprócz kwestii estetycznych, powinna być przygotowana zgodnie z obowiązującymi normami i wymogami.

Etykieta na miodzie pełni przede wszystkim funkcję informacyjną – na jej podstawie konsument powinien uzyskać niezbędną wiedzę na temat produktu. Dzięki temu wie, czy jakość miodu jest odpowiednio wysoka i czy producent wywiązuje się z obowiązków, jakie nakładają na niego przepisy. Jeżeli nie, możemy mieć poważne podstawy co do jakości miodu – brak informacji w tym wypadku też bywa informacją.

Na każdej etykiecie powinna być umieszczona pełna nazwa produktu zgodna z wymaganiami w zakresie jakości handlowej miodu. Nazwy miód można używać tylko i wyłącznie w przypadku produktu wytworzonego od początku do końca przez pszczoły. Oprócz nazwy koniecznie trzeba umieścić informację o producencie miodu – może to być imię i nazwisko pszczelarza lub nazwa firmy, jeśli występuje ona pod jakąś nazwa handlową. Na etykiecie powinna również znajdować się informacja o pochodzeniu miodu – może być podany kraj lub konkretny region. Oprócz tego na każdej etykiecie, naklejanej na słoiki jeszcze przed rozlaniem miodu, powinna znajdować się data przydatności produktu do spożycia.

Jeśli już jesteśmy przy przydatności do spożycia, warto też pamiętać o informacji dodatkowej, czyli o warunkach przechowywania. Producent powinien podać miejsce bądź zakres temperatur, w jakich miód powinien być przechowywany, by jego trwałość była jak najdłuższa.

Z każdej etykiety konsument powinien też wyczytać, ile waży dany słoik. Waga musi być podana w formie netto, czyli absolutnie bez wagi słoika. Trzeba też pamiętać o formalnościach typu data rozlewu oraz numer partii produkcyjnej, a także o odpowiednim akcie prawnym. Jeśli wszystkie powyższe informacje znajdują się na etykiecie, możemy być pewni, że mamy do czynienia z rzetelnym producentem miodu, który dokłada wszelkich starań, by jego produkt spełniał wszelkie wymogi, jakie obowiązują w przypadku produkcji żywności.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 167

Zobacz również:

Marketing pszczelarski - etykieta

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 9936

Komentarze z forum pszczelarskiego

oro54 2016-10-28 10:58:06

Miód z etykietą na której jest napis mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej i spoza Unii Europejskiej nie ma nic wspólnego z naszym polskim miodem. Jest to produkt standaryzowany, wykonany z mieszaniny najtańszych miodów, których koszt nie przekracza ceny kilku złotych za kilogram.

michal-trabka 2016-10-29 09:02:29

Oro54, czy wiesz może czy aby mówić o polskim miodzie, musi go być 100% w słoiku? Czy są jakieś regulacje w tym zakresie?



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Miodowa owsianka

Krem bananowo-owsiany z miodem

Ananas w czekoladowym cieście

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Gotowe syropy inwertowane - podział

Linia pszczół car: Alsin

Idealny świat pszczół miodnych

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Chałka z szafranem i miodem

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu