Etykiety na słoikach z miodem
Pszczelarze, którzy produkują miód na sprzedaż starają się, by etykiety na słoikach były unikalne, odróżniały się od innych i zapadały w pamięć. Tymczasem każda etykieta, oprócz kwestii estetycznych, powinna być przygotowana zgodnie z obowiązującymi normami i wymogami.
Etykieta na miodzie pełni przede wszystkim funkcję informacyjną – na jej podstawie konsument powinien uzyskać niezbędną wiedzę na temat produktu. Dzięki temu wie, czy jakość miodu jest odpowiednio wysoka i czy producent wywiązuje się z obowiązków, jakie nakładają na niego przepisy. Jeżeli nie, możemy mieć poważne podstawy co do jakości miodu – brak informacji w tym wypadku też bywa informacją.
Na każdej etykiecie powinna być umieszczona pełna nazwa produktu zgodna z wymaganiami w zakresie jakości handlowej miodu. Nazwy miód można używać tylko i wyłącznie w przypadku produktu wytworzonego od początku do końca przez pszczoły. Oprócz nazwy koniecznie trzeba umieścić informację o producencie miodu – może to być imię i nazwisko pszczelarza lub nazwa firmy, jeśli występuje ona pod jakąś nazwa handlową. Na etykiecie powinna również znajdować się informacja o pochodzeniu miodu – może być podany kraj lub konkretny region. Oprócz tego na każdej etykiecie, naklejanej na słoiki jeszcze przed rozlaniem miodu, powinna znajdować się data przydatności produktu do spożycia.
Jeśli już jesteśmy przy przydatności do spożycia, warto też pamiętać o informacji dodatkowej, czyli o warunkach przechowywania. Producent powinien podać miejsce bądź zakres temperatur, w jakich miód powinien być przechowywany, by jego trwałość była jak najdłuższa.
Z każdej etykiety konsument powinien też wyczytać, ile waży dany słoik. Waga musi być podana w formie netto, czyli absolutnie bez wagi słoika. Trzeba też pamiętać o formalnościach typu data rozlewu oraz numer partii produkcyjnej, a także o odpowiednim akcie prawnym. Jeśli wszystkie powyższe informacje znajdują się na etykiecie, możemy być pewni, że mamy do czynienia z rzetelnym producentem miodu, który dokłada wszelkich starań, by jego produkt spełniał wszelkie wymogi, jakie obowiązują w przypadku produkcji żywności.
Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 167
Zobacz również:
Liczba wyświetleń artykułu: 11072
Komentarze z forum pszczelarskiego
oro54 2016-10-28 10:58:06
michal-trabka 2016-10-29 09:02:29