Portal Pszczelarski

Centrum Handlowe M1 w Radomiu przyjazne ptakom, pszczołom i jeżom

pszczelarstwo mazowieckie hotele dla pszczół

Hotel dla owadów, karmniki dla ptaków i zimowisko dla jeży stanęły na zielonym placu pomiędzy al. Grzecznarowskiego a budynkiem M1 w Radomiu.

Mieszkanka dla zwierząt wyglądają niepozornie, są jednak im bardzo pomocne. Zimowisko dla jeży na pierwszy rzut oka przypomina stertę drewnianych bali obwiązanych drutem. Obok stoi niewielki drewniany domek z dziesiątkami okrągłych otworów dla pszczół i innych owadów. To schron dla owadów, które mogą się w nim skryć przed niesprzyjającą pogodą lub atakiem drapieżników.

Jak mówi Jakub Jarczewski, rzecznik prasowy M1, takie konstrukcje powstały lub lada chwila powstaną przed wszystkimi centrami handlowymi tej sieci w Polsce. Podkreśla on, że tereny zielone zajmują co najmniej 10% powierzchni na nieruchomościach będących własnością M1, oraz że miejsca, w których ulokowane zostały domki, wskazali ekolodzy. Tłumaczy, że ustawienie na nich tych schronisk to działania sieci na rzecz szeroko pojętej bioróżnorodności.

Opracowano na podstawie:

radom.wyborcza.pl, Centrum Handlowe M1 otwiera się na jeże, ptaki i pszczoły. Zbudowało dla nich domy, http://radom.wyborcza.pl/radom/7,48201,23767014,centrum-handlowe-m1-otwiera-sie-na-jeze-ptaki-i-pszczoly-zbudowalo.html Data publikacji: 2018.08.08, Data odczytu: 2018.08.12

Czytaj również:

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)



Liczba wyświetleń artykułu: 913

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-08-25 12:47:40

Jakby tak każda większa sieć handlowa była skłonna działać na rzecz zapylaczy to świat byłoby o niebo lepszy :)



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami