Portal Pszczelarski

Minął pierwszy rok pasieki na dachu warszawskiego Wedla

pszczelarstwo mazowieckie Wielki Dzień Pszczół pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Ratujmy warszawskie pszczoły!

W ramach Wielkiego Dnia Pszczół, który w roku 2018 był obchodzony dnia 8 sierpnia, firma Lotte Wedel przybliżyła szczegóły inicjatywy "Ratujmy warszawskie pszczoły!", rozwijanej przez producenta słodyczy we współpracy ze Stowarzyszeniem Serduszko dla Dzieci.

8 sierpnia 2018 r. - w Wielki Dzień Pszczół, mija prawie rok od utworzenia pasieki na dachu warszawskiego Wedla, niedalego Stowarzyszenia, przy ul. Zamojskiego na Pradze. Powstała ona w ramach projektu "Ratujmy warszawskie pszczoły!" - kolejnej, wspólnej inicjatywy Lotte Wedel i Stowarzyszenia Serduszko dla Dzieci. Jedenaście uli daje schronienie ponad 400 tysiącom pszczół. Postawiono je nie tylko po to, aby chronić naszych skrzydlatych przyjaciół, ale również w celu angażowania młodych ludzi w działania na rzecz przyrody.

Pasieką opiekują się młodzi podopieczni Stowarzyszenia, którzy doglądają uli pod okiem fachowców. Członkowie projektu, osoby w wieku 16-26 lat, pochodzące z warszawskiej Pragi i Targówka, dbają o rozwój pasiek, a także pozyskują miód. Uczą się przy tym przedsiębiorczości w ramach wirtualnego start-upu "StartLab". Projekt jest więc nie tylko działaniem proekologicznym - ma jednocześnie na celu pomoc w usamodzielnianiu się młodzieży, odnalezieniu na rynku pracy oraz naukę odpowiedzialności za siebie, współpracowników oraz troski o środowisko.

Jak mówi Aleksandra Smolińska, prezes Stowarzyszenia Serduszko dla Dzieci, pomysł miejskiej pasieki, w której prowadzenie zaangażowana jest młodzież, wziął się z głębokiego przekonania, że młodzi ludzie chcą się włączać w projekty realnie wpływające na ich otoczenie i wprowadzające wymierną zmianę. Działania na rzecz ochrony pszczół są obecnie potrzebne bardziej niż kiedykolwiek, a w dodatku ich owocem jest pyszny, naturalny miód.

Warszawska fabryka czekolady mieści się w okolicy Jeziorka Kamionkowskiego oraz Parku Skaryszewskiego, który jest idealnym miejscem do zdobywania pożywienia przez pszczoły.

Opracowano na podstawie:

Wiadomości Handlowe, Lotte Wedel dba o warszawskie pszczoły, https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/lotte-wedel-dba-o-warszawskie-pszczoly,48789, Data publikacji: 2018.08.07, Data odczytu: 2018.08.12

Warszawa Nasze Miasto, Pszczoły polują na słodkości na dachu fabryki Wedla, http://warszawa.naszemiasto.pl/artykul/pszczoly-poluja-na-slodkosci-na-dachu-fabryki-wedla,4756407,artgal,t,id,tm.html, Data publikacji: 2018.08.08, Data odczytu: 2018.08.12



Liczba wyświetleń artykułu: 2013

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Bananowe chipsy z miodem

Wigilijne łazanki na bogato