Portal Pszczelarski

Wielki Dzień Pszczół 2018. Koleje Małopolskie rozdawały miód

pszczelarstwo małopolskie Wielki Dzień Pszczół

Jak co rok, również w bieżącym, 2018 roku, 8 sierpnia obchodziliśmy Wielki Dzień Pszczół. Dla Kolei Małopolskich i samorządu województwa była to okazja, by włączyć się w akcję promocji pszczelich produktów i zachęcić do ochrony tych wielce pożytecznych przecież owadów.

W środę na wybranych kursach hostessy rozdawały pasażerom słoiki z miodem z małopolskich pasiek. Wraz z nimi klienci kolei otrzymywali ulotki z informacjami o pszczołach i ich roli w środowisku naturalnym oraz dla naszej gospodarki.

Jest to akcja Urzędu Marszałkowskiego, który był m.in. organizatorem konkursu "Małopolska Pszczoła". W rezultacie powstały takie projekty, jak: nowe pasieki, hotele dla dzikich owadów zapylających, ogrody obsiane miododajnymi roślinami czy pikniki promujące pszczelarstwo i jego wyroby. 

Władze regionu zachęcają, by o pszczoły dbać także na co dzień, a tak niewiele im trzeba. Wystarczy w ogrodzie czy na balkonie posadzić i posiać rośliny miododajne. Czy to będą fiołki, nagietki, lawenda, czy popularne w kuchni zioła: bazylia, oregano, szałwia i mięta - pszczoły będą nam wdzięczne. Z drzew na pożytki dla zapylaczy najlepiej nadają się za lipy, akacje, klony, wierzby, głóg i drzewa owocowe. Wskazane jest też budowanie gniazd dla dzikich zapylaczy. Pod żadnym pozorem nie należy wypalać traw czy łodyg zeszłorocznych roślin oraz warto stosować wyłącznie naturalne środki ochrony roślin i nawozy.

Opracowano na podstawie:

krakow.naszemiasto.pl, Dzień pszczoły. W pociągach Kolei Małopolskich dostaniemy miód, http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/dzien-pszczoly-w-pociagach-kolei-malopolskich-dostaniemy,4755455,art,t,id,tm.html, Data publikacji: 2018.08.07, Data odczytu: 2018.08.13

krakow.wyborcza.pl, Wielki Dzień Pszczoły. Pasażerowie dostawali miód, http://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,23767205,wielki-dzien-pszczoly-pasazerowie-dostawali-miod.html, Data publikacji: 2018.08.08, Data odczytu: 2018.08.13



Liczba wyświetleń artykułu: 744

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym