Portal Pszczelarski

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Na zdjęciu: słoik z miodem ze spadzi iglastej. Źródło zdjęcia: eatsimplylivewell.com/wp-content/uploads/6787-round-e1304623999785.jpg

miód spadziowy miód ze spadzi iglastej właściwości miodu właściwości miodu spadziowego właściwości miodu ze spadzi iglastej pluskwiaki równoskrzydłe pożytki pożytki spadziowe miód melocytozowy miód kamienny miód cementowy

Miód spadziowy to wyjątkowa odmiana miodu, która nie powstaje z nektaru zbieranego na łąkach. W ogóle nie powstaje z nektaru. Pszczoły wytwarzają ten miód ze spadzi zbieranej w lasach.

Spadź jest sokiem pochodzącym z liści, który został przefiltrowany przez układ pokarmowy owadów należących do grupy pluskwiaków równoskrzydłych. Żywią się one sokiem z rurek liści i igieł, natomiast nie przyswajają nadmiaru cukru. Wydalają go ze swoich układów pokarmowych, nie są to jednak odchody, a po prostu wydaliny. Na liściach i drzewach w lesie możemy je zaobserwować jako lepki płyn na powierzchni liści i igieł. Jest to właśnie spadź, która doskonale sprawdza się jako pożytek pszczeli dla rodzin umiejscowionych na przykład na skraju lasu.

Barwa nie zachęca, aromat – jak najbardziej
Miód ze spadzi iglastej pochodzi najczęściej z jodły, świerku, sosny i modrzewiu. W polskich warunkach, gdzie jodła występuje stosunkowo rzadko, zwykle miód ze spadzi iglastej pochodzi z sosny lub świerku. W miodzie ze spadzi można też wyczuć niewielkie ilości miodu nektarowego. Miód ze spadzi iglastej jest dość łatwy do rozróżnienia – jest gęstszy i cięższy niż miód nektarowy, ma też bardziej intensywny kolor i aromat. Zwykle występuje w barwie brunatnej, brązowej, zgniło-zielonej, a nawet czarnej. Choć nie zawsze wygląda zachwycająco, jego unikalny smak ma wielu koneserów wśród smakoszy miodu. Trzeba jednak mieć świadomość, że miód spadziowy uzyskuje się dużo trudniej, ze względu na niepewność pożytków – jest więc to produkt pszczeli sporo droższy niż zwykły miód nektarowy.

Miód twardy jak kamień
Ciekawa odmianą miodu ze spadzi iglastej jest miód melocytozowy. Melocytoza jest wielocukrem, który w niewielkich ilościach występuje we wszystkich miodach spadziowych. Im jest jej więcej, tym szybciej krystalizuje. Może się to zdarzyć już w plastrach, wtedy miód przybiera charakterystyczną szarą barwę. Co za tym idzie, miód jest dość trudny do wirowania, a pszczelarze często nazywają go miodem kamiennym lub cementowym.

Więcej właściwości niż w miodzie nektarowym
Miód spadziowy, choć nie zachwyca wyglądem, ma doskonały, delikatny smak. Jego skład chemiczny, a co za tym idzie – właściwości zdrowotne jest uzależniony od czasu, w którym zbierana była spadź z drzew iglastych. Ale i tak ma więcej kwasów organicznych, enzymów czy substancji antybiotycznych (zwłaszcza miód ze spadzi jodłowej i świerkowej). W miodzie znajduje się też sporo biopierwiastków, dzięki czemu stanowi doskonałe uzupełnienie zbilansowanej diety i lepszą alternatywę dla sztucznych suplementów diety.

W chorobie i rekonwalescencji
Miód spadziowy z drzew iglastych polecany jest osobom po ciężkich chorobach, osłabiających organizm, w stanach rekonwalescencji oraz w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy narażeni na infekcje. Wspomaga też leczenie anemii oraz chorób serca i układu krążenia, a także w chorobach układu pokarmowego i moczowego oraz w chorobach skóry. Można go spożywać na wiele sposobów – za każdym razem smakuje wyjątkowo. Trzeba tylko pamiętać, by nie łączyć go bezpośrednio z wrzątkiem. W ten sposób zniszczymy wiele cennych właściwości, nad którymi pszczoły pracowały w pocie czoła.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 108-109

Zobacz również:

Właściwości miodu

Właściwości miodu akacjowego

Właściwości miodu gryczanego

Właściwości miodu gryczano-lipowego

Właściwości miodu lipowego

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego

Właściowści miodu rzepakowego

Właściwości miodu wielokwiatowego

Właściwości miodu wrzosowego

Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego

Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 103166

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972 2013-12-16 16:29:13

Który miód cenniejszy pod względem właściwości? Ten ze spadzi iglastej, czy ten ze spadzi z drzew liściastych?

Lukasz_Baniak 2013-12-17 09:44:00

Moim zdaniem oba są cenne. Ciężko jest określić który bardziej.

blondynekkrk 2013-12-18 14:45:27

nie spotkałem się z tym, żeby można było kupić albo taki albo taki :) widziałem za to, że sprzedają miód spadziowy i to za duże pieniądze. Cena miodu spadziowego to między 45 a 47 zł za 1,2 kg :o

emil 2013-12-18 23:25:13

Jeśli byłaby to spadź iglasta, to na pewno byłoby to napisane na słoiku. W moim odczuciu klienci bardziej cenią miód ze spadzi iglastej.

mlody_pszczelarz 2013-12-19 12:03:07

jest go ogolnie mniej, bo potrzebne sa do jego pozyskania odpowiednie lasy - w naszym kraju glownie jest to jodla

factis 2013-12-20 13:53:21

Właśnie zorientowałem się niedawno, że nie na każdym słoiku jest napis, czy to spadź iglasta czy z drzew liściastych.



  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto orzechowe z miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sos malinowo-miodowy

Pasta miodowo-miętowa

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Praca na etat a pasieka do 80 pni

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll