Portal Pszczelarski

Pszczoły nad pick-upem w centrum Warszawy

pszczelarstwo mazowieckie rój pszczeli

W środę 18 lipca 2018 r. rój pszczół pojawił się nad pick-upie zaparkowanym na warszawskiej Ochocie. Na miejsce zostały wezwane służby. Zdarzenie miało miejsce przed godziną 15 na ulicy Uniwersyteckiej. Nad samochodem pojawił się rój pszczół, które stwarzały realne zagrożenie.

Na miejscu pojawiła się policja i strażacy, którzy specjalizują się w tego typu akcjach. Strażacy założyli nawet specjalistyczne ubrania, jednak jak się okazało ich interwencja nie była konieczna, gdyż na miejscu pojawił się właściciel samochodu.

Jak poinformowała Małgorzata Wersocka z wydziału prasowego Komendy Stołecznej Policji, kierowca przewoził ule. W środku były resztki pokarmu, do którego zleciały się pszczoły. Mężczyzna odjechał ze skrzynką i pszczołami na pace. Na szczęście pszczoły nikogo nie użądliły.

Internauci również wykazują zrozumienie podkreślając, iż pszczoły nie niepokojone nie są niebezpieczne dla ludzi. Relacja z tego zdarzenia stała się okazją do zwrócenia uwagi na to, że bardziej działania człowieka zagrażają pszczołom niż one nam, oraz do debaty na temat ministerialnego zezwolenia na stosowanie neonikotynoidów, substancji używanych do zaprawiania nasion, szkodliwych dla pszczół i innych zapylaczy. Internauci zarzucają też kierowcy świadome działanie celem zwabienia i kradzieży pszczół z uli położonych na dachu Teatru Ochoty, a tym samym uszczuplenia dobrostanu miejskich pasiek.

Opracowano na podstawie:

tvnwarszawa.tvn24.pl, Mężczyzna przewoził ule, w środku były resztki pokarmu, https://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,mezczyzna-przewozil-ule-brw-srodku-byly-resztki-pokarmu,265086.html, Data publikacji: 2018.07.18, Data odczytu: 2018.07.27



Liczba wyświetleń artykułu: 1324

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Nalewka jaśminowa z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

I Forum Pszczelarskie w Stalowej Woli

Rój pszczół na jezdni wiaduktu w Szczecinku

Zniszczone ule w Zagórowie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Banan w cieście

Dyniowe drożdżowe z awokado

Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą