Portal Pszczelarski

Pszczoły nad pick-upem w centrum Warszawy

pszczelarstwo mazowieckie rój pszczeli

W środę 18 lipca 2018 r. rój pszczół pojawił się nad pick-upie zaparkowanym na warszawskiej Ochocie. Na miejsce zostały wezwane służby. Zdarzenie miało miejsce przed godziną 15 na ulicy Uniwersyteckiej. Nad samochodem pojawił się rój pszczół, które stwarzały realne zagrożenie.

Na miejscu pojawiła się policja i strażacy, którzy specjalizują się w tego typu akcjach. Strażacy założyli nawet specjalistyczne ubrania, jednak jak się okazało ich interwencja nie była konieczna, gdyż na miejscu pojawił się właściciel samochodu.

Jak poinformowała Małgorzata Wersocka z wydziału prasowego Komendy Stołecznej Policji, kierowca przewoził ule. W środku były resztki pokarmu, do którego zleciały się pszczoły. Mężczyzna odjechał ze skrzynką i pszczołami na pace. Na szczęście pszczoły nikogo nie użądliły.

Internauci również wykazują zrozumienie podkreślając, iż pszczoły nie niepokojone nie są niebezpieczne dla ludzi. Relacja z tego zdarzenia stała się okazją do zwrócenia uwagi na to, że bardziej działania człowieka zagrażają pszczołom niż one nam, oraz do debaty na temat ministerialnego zezwolenia na stosowanie neonikotynoidów, substancji używanych do zaprawiania nasion, szkodliwych dla pszczół i innych zapylaczy. Internauci zarzucają też kierowcy świadome działanie celem zwabienia i kradzieży pszczół z uli położonych na dachu Teatru Ochoty, a tym samym uszczuplenia dobrostanu miejskich pasiek.

Opracowano na podstawie:

tvnwarszawa.tvn24.pl, Mężczyzna przewoził ule, w środku były resztki pokarmu, https://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,mezczyzna-przewozil-ule-brw-srodku-byly-resztki-pokarmu,265086.html, Data publikacji: 2018.07.18, Data odczytu: 2018.07.27



Liczba wyświetleń artykułu: 1620

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto orzechowe z miodem

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Nan-e qandi