Portal Pszczelarski

IV Miodobranie Nocą u Sądeckiego Bartnika - relacja

pszczelarstwo małopolskie relacja z wydarzenia IV Miodobranie Nocą Sądecki Bartnik

W piątkową noc, 22 lipca 2018 r., w godzinach od 22:00 do 24:00 odbyło się Miodobranie Nocą, na które zaprosiło Gospodarstwo Pasieczne Sądecki Bartnik.

Była to wyjątkowa, rodzinna impreza edukacyjna, połączona z nocnym zwiedzaniem prywatnego Muzeum Pszczelarstwa w Stróżach i Skansenu Pszczelarstwa, a także degustacją oraz odsklepianiem i odwirowywaniem miodu.

Skansen Pszczelarstwa im. Bogdana Szymusika w Stróżach jest jedną z perełek na Szlaku Architektury Drewnianej w Małopolsce. Muzeum powstało w 2000 r. przy Gospodarstwie Pasiecznym "Sądecki Bartnik" z inicjatywy właścicieli gospodarstwa, Państwa Kasztelewiczów. Można tam obejrzeć m.in. sprzęt pszczelarski oraz ponad 100 rzeźbionych uli figuralnych.

Jednymi z najcenniejszych zabytków są tutaj kłoda na pięć rodzin pszczelich i ul snozowy z przełomu XVIII i XIX wieku. Osobliwością są również ule afrykańskie z RPA. W bibliotece muzealnej można znaleźć zbiór publikacji dotyczących pszczelarstwa od XVII do XIX w. oraz bardzo bogaty zbiór starych i unikatowych książek o tematyce pszczelarskiej.

Opracowano na podstawie:

sadeczanin.info, Gdzie się bawić? Weekend po sądecku (20-22 lipca), https://sadeczanin.info/kultura-edukacja-religia/gdzie-sie-bawic-weekend-po-sadecku-20-22-lipca, Data publikacji: 2018.07.20, Data odczytu: 2018.08.01

sadeczanin.info , Skansen pszczelarski w Stróżach, czyli coś, co trzeba koniecznie zobaczyć, https://sadeczanin.info/rozmaitosci/skansen-pszczelarski-w-strozach-czyli-cos-co-trzeba-koniecznie-zobaczyc, Data publikacji: 2018.07.23, Data odczytu: 2018.08.01



Liczba wyświetleń artykułu: 1459

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Słodka sałatka z kurczakiem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Naleśniki bananowe z miodem

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem