Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Wizyta dzieci w pasiece w Paskówce 2018

pszczelarstwo małopolskie edukacja pszczelarska Wojciech Spisak

Dzieci z gminy Tomice w województwie małopolskim odwiedziły pasiekę pana Wojciecha Spisaka w Paskówce, gdzie mogły m.in. przyjrzeć się królowej, a nawet... pogłaskać pszczoły! Wydarzenie zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka "Dolina Karpia" w ramach akcji "atrakcyjne formy spędzania wolnego czasu". 

LGR "Dolina Karpia" jako swoje priorytety wskazuje przede wszystkim rozwój gospodarczy i rozwój związanego z nim rynku pracy w oparciu o lokalne zasoby, a także zachowanie walorów przyrodniczo-krajobrazowych i kulturowo-historycznych. Działa na terenie dwóch powiatów: oświęcimskiego i wadowickiego.

Dzieciaki z Tomic były tak zafascynowane spotkaniem, że sam właściciel owadów był zdumiony. Zaskoczył go również fakt, że dzieci nie miały obawy przed pszczołami, a nawet ich dotykaniem. Natomiast młodzi uczestnicy spotkania byli bardzo zadowoleni.

Dzieci wysłuchały opowieści o życiu tych pożytecznych owadów, a także poznały tajniki tworzenia świec z wosku pszczelego na zorganizowanych na tym spotkaniu warsztatach.

Opracowano na podstawie:

www.wadowice24.pl, Dzieciaki z Tomic są naprawdę odważne. Głaskały... pszczoły!, https://www.wadowice24.pl/nowe/wydarzenia/9463-dzieciaki-z-tomic-sa-naprawde-odwazne-glaskaly-pszczoly.html, Data publikacji: 2018.08.02, Data odczytu: 2018.08.02



Liczba wyświetleń artykułu: 960

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem