Portal Pszczelarski

Wizyta dzieci w pasiece w Paskówce 2018

pszczelarstwo małopolskie edukacja pszczelarska Wojciech Spisak

Dzieci z gminy Tomice w województwie małopolskim odwiedziły pasiekę pana Wojciecha Spisaka w Paskówce, gdzie mogły m.in. przyjrzeć się królowej, a nawet... pogłaskać pszczoły! Wydarzenie zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka "Dolina Karpia" w ramach akcji "atrakcyjne formy spędzania wolnego czasu". 

LGR "Dolina Karpia" jako swoje priorytety wskazuje przede wszystkim rozwój gospodarczy i rozwój związanego z nim rynku pracy w oparciu o lokalne zasoby, a także zachowanie walorów przyrodniczo-krajobrazowych i kulturowo-historycznych. Działa na terenie dwóch powiatów: oświęcimskiego i wadowickiego.

Dzieciaki z Tomic były tak zafascynowane spotkaniem, że sam właściciel owadów był zdumiony. Zaskoczył go również fakt, że dzieci nie miały obawy przed pszczołami, a nawet ich dotykaniem. Natomiast młodzi uczestnicy spotkania byli bardzo zadowoleni.

Dzieci wysłuchały opowieści o życiu tych pożytecznych owadów, a także poznały tajniki tworzenia świec z wosku pszczelego na zorganizowanych na tym spotkaniu warsztatach.

Opracowano na podstawie:

www.wadowice24.pl, Dzieciaki z Tomic są naprawdę odważne. Głaskały... pszczoły!, https://www.wadowice24.pl/nowe/wydarzenia/9463-dzieciaki-z-tomic-sa-naprawde-odwazne-glaskaly-pszczoly.html, Data publikacji: 2018.08.02, Data odczytu: 2018.08.02



Liczba wyświetleń artykułu: 758

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Miód - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bigos staropolski na winie z miodem

Bananowe chipsy z miodem

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Biały miód leśny z Mount Oku

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo