Portal Pszczelarski

Miejskie pszczoły kończą już sezon 2018

pszczelarstwo mazowieckie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska sezon pasieczny 2018

Susza daje się we znaki zarówno roślinom, jak i pszczołom. Te w mieście kończą już sezon 2018. 

Ten rok jest wyjątkowo suchy, dlatego rośliny przyśpieszyły kwitnienie. Miód lipowy pszczoły zbierały w czerwcu. Wszystko przesunęło się o dwa tygodnie. O dwa tygodnie przesunęła się też pora kwitnienia nawłoci, z której nektar pszczoły zazwyczaj zbierają w sierpniu.

Gdy jest sucho, rośliny kwitną, ale nie wytwarzają odpowiedniej ilości nektaru, dlatego pszczoły trzeba podkarmiać. Teraz zaczynają się już przygotowania do zimy. Pszczelarze podkarmiają owady, żeby królowe składały jak najwięcej jajek, bo większy rój zapewnia lepsze przetrwanie chłodnego sezonu.

W Warszawie może działać już około tysiąca uli, z których każdy przynosi średnio blisko 20 kg miodu rocznie. W jednym ulu może mieszkać nawet 50 tysięcy pszczół. Pasieki funkcjonują na dachach wielu warszawskich obiektów, m.in. galerii handlowych Wileńska, Arkadia, w parku Kępa Potocka i w Bielańskim Ośrodku Kultury, a nawet na Pałacu Kultury (niższa część z Teatrem Studio), biurowcu Focus, Teatrze Wielkim, kamienicy przy Marszałkowskiej czy na dachu hotelu Regent, którego goście mogą skosztować miejskiego miodu w tamtejszej restauracji.

Rozwój miejskiego pszczelarstwa na taką skalę umożliwiła zmiana przepisów pod koniec 2014 roku na mniej restrykcyjne. Dziś wystarczy zachować 10 metrów odległości pasieki od granicy działki lub okna sąsiada.

Celem idei miejskich pasiek jest ochrona pszczół i zwiększenie bioróżnorodności, a także walka z mitem, że pszczoły są groźne dla ludzi. W związku z wymieraniem pszczół organizacja Greenpeace postuluje na rzecz objęcia owadów ochroną prawną, zmniejszenia używania pestycydów i edukacji.

Opracowano na podstawie:

warszawa.wyborcza.pl, Lato jest suche, rośliny przyspieszyły kwitnienie. A miejskie pszczoły skończyły sezon, http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,23726635,miejskie-pszczoly-skonczyly-lato.html, Data publikacji: 2018.07.28, Data odczytu: 2018.07.29

Czytaj więcej:

Spór między KZPRiRB a Greenpeace ws neonikotynoidów 2018



Liczba wyświetleń artykułu: 1005

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Truteń - samiec pszczoły miodnej

Kłosowiec fenkułowy, mięta meksykańska – roślina miododajna

Jak umyć wirówkę do miodu (miodarkę)?

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem