Portal Pszczelarski

Dzień miodu w Pszczelim Miasteczku w Dzięgielowie 2018 - relacja

pszczelarstwo śląskie relacja z wydarzenia Koło Pszczelarzy w Dzięgielowie Jan Gajdacz Pszczele Miasteczko w Dzięgielowie

Pszczele Miasteczko Jana Gajdacza w Dzięgielowie odwiedzili w sobotę 28 lipca 2018 r. mieszkańcy, wczasowicze i turyści, a także goście z Czech i Słowacji - świętowano tego dnia Dzień Miodu.

To impreza, której nie mogłoby już zabraknąć w pobliżu przejścia granicznego w Lesznej Górnej. Przyciąga nie tylko samo wydarzenie, ale przede wszystkim wyjątkowe miejsce. Na terenie dawnego kamieniołomu i byłej cementowni w Goleszowie, pomiędzy kwiatami, krzewami i drzewami znajdują się niecodzienne domki, w których mieszkają pszczoły.

Te wyjątkowe ule, położone na terenie nieczynnego już kamieniołomu, wykonał nieżyjący już właściciel pasieki Jan Gajdacz. Na ule zostały przystosowane drewniane budyneczki kształtem przypominające góralskie domki, kościółek, ratusz, twarz człowieka. Wśród nich znajduje się również przeszklony ul edukacyjny, w którym można obserwować pracę pszczół. Jak mówi Stanisław Procner, prezes Koła Pszczelarzy w Dzięgielowie, ul ten jest zabierany do szkół i przedszkoli na liczne prelekcje, na których organizatorzy starają się wzbudzić w swych potencjalnych przyszłych następcach zamiłowanie do pszczelarstwa.

Spotkanie w pasiece to również doskonała okazja do pierwszych podsumowań sezonu pszczelarskiego. Jak mówią pszczelarze, długa zima i wczesne lato spowodowały, że zbiory tego roku były dobre.

Impreza rozpoczęła się o godzinie 14:00. Zanim rozkręciła się na dobre, wspomniano założyciela miasteczka, Jana Gajdacza i wręczono medale oraz odznaki członkom Koła Pszczelarzy Dzięgielów za zaangażowanie i pracę na rzecz koła. Dzbany miodu, miodowy napitek, placki ziemniaczane i inne przysmaki to tylko część z atrakcji, jakie czekały na osoby, które odwiedziły w sobotę Pszczele Miasteczko na Mołczynie. Tak jak co roku, spotkanie wieńczyła doskonała zabawa.

Wstęp na wydarzenie był pobierany w formie dobrowolnych datków.

Opracowano na podstawie:

wiadomosci.ox.pl, Dzień Miodu w Dzięgielowie już wkrótce!, https://wiadomosci.ox.pl/dzien-miodu-w-dziegielowie-juz-wkrotce,53014, Data publikacji: 2018.07.26, Data odczytu: 2018.07.30

wiadomosci.ox.pl, Dzień Miodu w Dzięgielowie, https://wiadomosci.ox.pl/dzien-miodu-w-dziegielowie,53061, Data publikacji: 2018.07.29, Data odczytu: 2018.07.30

sci24.pl, Święto Miodu w Dzięgielowie, https://sci24.pl/swieto-miodu-w-dziegielowie/, Data publikacji: 2018.07.24, Data odczytu: 2018.07.30

goleszow.pl, Dzień miodu, http://goleszow.pl/de/news/dzien-miodu, Data publikacji: 2018.07.24, Data odczytu: 2018.07.30



Liczba wyświetleń artykułu: 1473

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Nan-e qandi

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu