Portal Pszczelarski

Lipcowe zebranie Powiatowego Koła Pszczelarzy w Kępnie 2018

pszczelarstwo wielkopolskie Powiatowe Koło Pszczelarzy w Kępnie Jerzy Malik

8 lipca 2018 r. w Powiatowej Bibliotece Publicznej w Kępnie odbyło się zebranie członków Powiatowego Koła Pszczelarzy w Kępnie.

Koło działa na ziemi kępińskiej już od 136 lat. Prezes koła - Jerzy Malik poinformował, iż pszczelarze otrzymali zamówione wcześniej leki warrozobójcze, częściowo refundowane przez Krajową Agencję Wspierania Rolnictwa.

Warroza jest chorobą, która może powodować duże straty w pasiekach, a tym samym wymaga od pszczelarzy stałej troski o rodziny pszczele. Kilkanaście ze znanych w Europie substancji warrozobójczych okazało się skutecznymi, a zarazem o niskiej szkodliwości dla pszczół. Charakteryzuje je odmienny mechanizm działania, różna skuteczność na pasożyty oraz bezpieczeństwo dla pszczół i środowiska.

Podczas zebrania Koło powiększyło się o dwóch kolejnych członków.

Opracowano na podstawie:

TygodnikKepinski.pl, Kępno: Chronią pszczoły. Zebranie Powiatowego Koła Pszczelarzy., http://www.tygodnikkepinski.pl/kepno-chronia-pszczoly/, Data publikacji: 2018.07.31, Data odczytu: 2018.07.31



Liczba wyświetleń artykułu: 1247

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

III Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Wykaz linii hodowlanych pszczół dla których otwarto księgi - matki pszczele 2018

Pasieka Feniks - odbudowa spalonej pasieki we Wrocławiu 2017

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem