Portal Pszczelarski

Lato 2018 w krakowskich pasiekach dobiega końca

pszczelarstwo małopolskie Pasieka Kraków pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Tego roku (2018) wegetacja roślin i aktywność pszczół w Pasiece Kraków przebiegały szybciej. Już na początku lipca skończyły się główne miodobrania. Pszczelarze mogą zaliczyć ten rok do udanych.

Zbiory były imponujące, nawet w młodej pasiece na dachu krakowskiej Galerii Kazimierz podczas pierwszego miodobrania. Pszczoły z Kazimierza, umieszczone tam w maju, zbierały pożytki na zielonych bulwarach wiślanych, gdzie kwitną łąki. W maju znosiły do uli nektar z akacji, a potem kwitły lipy, rosnące na pobliskim cmentarzu żydowskim i na osiedlu przy hali targowej.

Jak mówi Tadeusz Dudek, który opiekuje się pasieką po drugiej stronie Wisły, na dachu Urzędu Miasta Krakowa przy ulicy Wielickiej, pszczoły dobrze mają na dachu tego wieżowca. Jedyne co to konieczne było osłonięcie wlotów do uli przed wiatrem przez skierowanie ich w odpowiednią stronę.

Teraz w miejskich pasiekach trwają już przygotowania do zimy. W górach jeszcze nie jesień, a w Pasiece Kraków już widać na horyzoncie koniec sezonu.

Opracowano na podstawie:

faktykrakowa.pl, UM Kraków: Lato Pasieki Kraków, https://faktykrakowa.pl/2018073077442/um-krakow-lato-pasieki-krakow-1532962568, Data publikacji: 2018.07.30, Data odczytu: 2018.07.30



Liczba wyświetleń artykułu: 992

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele