Portal Pszczelarski

III Bieszczadzkie Święto Pszczoły w Pszczelinach

Źródło informacji: gospodarkapodkarpacka.pl/news/view/26483/iii-bieszczadzkie-swieto-pszczoly-w-pszczelinach

wydarzenia pszczelarskie konferencja pszczelarska pszczelarstwo podkarpackie lipiec 2018 2018 Pszczeliny III Bieszczadzkie Święto Pszczoły w Pszczelinach Bieszczadzkie Święto Pszczoły w Pszczelinach Krzysztof Bałon Sławomir Forystek

Gminne Koło Pszczelarzy w Lutowiskach wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Lutowiskach oraz Kołem Gospodyń Wiejskich Stuposianki w Stuposianach serdecznie zapraszają w niedzielę 29 lipca 2018 r. na III Bieszczadzkie Święto Pszczoły w Pszczelinach.

Tegorocznej edycji wydarzenia towarzyszyć będzie szereg atrakcji, wśród których są m.in.:

  • wystawa pt. "pszczeli mikroświat",
  • pokazowy ul pszczeli,
  • tablica multimedialna "życie i zwyczaje pszczół",
  • pokaz wytapiania wosku i figurek woskowych,
  • konkursy, zabawy o tematyce leśnej i pszczelarskiej,
  • kiermasz i degustacja bieszczadzkich miodów,
  • prezentacja sprzętu pszczelarskiego - Sklep pszczelarski "Malowany Ul",
  • kiermasz ciast, jadła regionalnego, miodów bieszczadzkich i innych produktów pszczelich,
  • giełda sprzętu pszczelarskiego,
  • kiermasz produktów regionalnych i rzemiosła artystycznego,
  • park zabaw dla dzieci.

Program wydarzenia pn. III Bieszczadzkie Święto Pszczoły w Pszczelinach:

29.07.2018 r. (niedziela)

9:40 - Msza święta w kościele filialnym pw. Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Pszczelinach

11:00 - Oficjalne otwarcie III konferencji pszczelarskiej
- Krzysztof Bałon - Wychów matek pszczelich na własne potrzeby
- Krzysztof Bałon - Poddawanie matek pszczelich
- Krzysztof Bałon - Sposoby pozyskiwania pożytków: pyłku, pierzgi, propolisu i wosku
- Sławomir Forystek - Dzikie pszczoły w lasach; "za" i "przeciw"

13:30 - Oficjalne otwarcie III Bieszczadzkiego Święta Pszczoły w Pszczelinach połączone z wystąpieniami okolicznościowymi oraz ogłoszeniem konkursu na najlepsze ciasto miodowe

13:45 - Koncert kapeli Połoniny z Lutowisk

14:45 - Sławomir Forystek - Pszczele zwyczaje i bartnictwo

15:15 - Koncert kapeli Pogórzanie z Miejsca Piastowego

16:15 - Krzysztof Bałon - Właściwości lecznicze miodu i innych produktów pszczelich

16:45 - Ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze miodowe ciasto

17:00 - Koncert kapeli Na Drabini ze Striłek

18:30 - Zabawa taneczna

 

Miejsce wydarzenia:

38-713 Pszczeliny (województwo podkarpackie)

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1673

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu