Portal Pszczelarski

Wacław Piędel nominowany do nagrody Perła 2018

pszczelarstwo podkarpackie Wacław Piędel Pasieka Na ogrodzie Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu

Pszczelarz Wacław Piędel z Bielińca w gminie Ulanów został laureatem XVIII edycji wojewódzkiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2018", który odbył się 22 lipca 2018 r. w Wierzawicach w powiecie Leżajsk. Jest to konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy województwa podkarpackiego.

Szczególne właściwości i smak miodu znad Sanu i Tanwi zostały docenione przez kapitułę konkursową, której przewodniczyła Izabela Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Tym samym miód nawłociowy z pasieki Na ogrodzie należącej do pana Wacława zdobył nominację do nagrody Perła 2018. Zostanie ona wręczona w Poznaniu w październiku podczas targów Smaki Regionów 2018, targów dla świadomych konsumentów.

Wacław Piędel jest prezesem Regionalnego Koła Pszczelarskiego Barć w Bielińcu. Jego pasieka liczy 30 uli. Produkowany przez niego miód nawłociowy ma jasnożółtą barwę i bardzo przyjemny zapach. Posiada szczególne właściwości odżywcze i lecznicze. Stosowany jest w zapobieganiu i leczeniu chorób układu moczowego, oddechowego oraz stawów. Mimo że nawłoć rośnie na nieużytkach, korzystają z niej pszczoły, a te przecież służą rolnikom - wyjaśnił pszczelarz z Bielińca.

Pasieka Na ogrodzie posiada już jedną taką "Perłę", którą kapituła konkursu przyznała w 2015 roku za miód z facelii.

Opracowano na podstawie:

sandomierz.gosc.pl, Miód z nawłoci Wacława Piędla z Bielińca nominowany do nagrody Perła 2018, https://sandomierz.gosc.pl/doc/4888804.Zdrowe-nieuzytki, Data publikacji: 2018.07.24, Data odczytu: 2018.07.24

Zobacz również:

Wacław Piędel o krok od zdobycia Perły 2018



Liczba wyświetleń artykułu: 1207

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi