Portal Pszczelarski

Nowo otwarta pasieka na dachu wrocławskiej galerii handlowej Wroclavia

pszczelarstwo dolnośląskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka na dachu galerii handlowej Fundacja Instytutu Rozwoju Pszczelarstwa

Wzorem innych obiektów we Wrocławiu, w tym urzędu wojewódzkiego i Teatru Muzycznego Capitol, również w galerii Wroclavia w centrum miasta umieszczono na dachu ule, w których zamieszkało pięć rodzin pszczelich, liczących po 50-60 tys. pszczół każda. Organizatorami akcji są: właściciel obiektu, Unibail-Rodmaco-Westfield, który prowadzi "domy dla pszczół" w swoich centrach w Polsce i w całej Europie, oraz Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

Celem idei miejskich pasiek jest ochrona pszczelego gatunku przed wyginięciem i utrzymanie w mieście zieleni. We Wrocławiu stało się to możliwe dzięki staraniom Fundacji Instytutu Rozwoju Pszczelarstwa, która w roku 2016 doprowadziła do zniesienia zakazu hodowli pszczół, funkcjonującego w tym mieście od 2005 roku. Nie bez znaczenia są również walory edukacyjne obecnego przedsięwzięcia. Jak mówi Adam Roman, dziekan Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego, miejska pasieka ma oswajać mieszkańców z obecnością pszczół.

Miejskie pasieki montowane są zwykle w miejscach trudno dostępnych dla ludzi, oddalonych co najmniej 10 metrów od sąsiedniej nieruchomości lub drogi, najczęściej na dachach budynków. Pasieka na Wroclavii została umieszczona nad wjazdem na parking, w pobliżu skrzyżowania ulic Dyrekcyjnej i Joannitów.

Eksperci podkreślają, że smak miodów z miasta jest wzbogacony dzięki mieszankom roślin charakterystycznych dla miast, takich jak kasztanowce, wierzby i rośliny egzotyczne. Ponadto, jak wykazały analizy produktów pszczół miejskich, miody te są wolne od zanieczyszczeń. To pozwala żywić nadzieję, że miejski miód walorami smakowymi i zdrowotnymi nie różni się od tego pochodzącego z tradycyjnej pasieki.

Małgorzata Woźniak, dyrektorka Wroclavii, już dziś zaprasza na degustację wrocławskiego miodu oraz specjalne warsztaty kulinarne, które odbędą się jeszcze w tym roku.

Opracowano na podstawie:

portalkomunalny.pl, Na dachu wrocławskiej galerii otwarto pasiekę, https://portalkomunalny.pl/na-dachu-wroclawskiej-galerii-otwarto-pasieke-377808/, Data publikacji: 2018.07.23, Data odczytu: 2018.07.23 

eurobuildcee.com, 300 tys. mieszkańców Wroclavii, http://eurobuildcee.com/?page=news&id=34490, Data publikacji: 2018.07.22, Data odczytu: 2018.07.23



Liczba wyświetleń artykułu: 1082

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka

VIII Agroturystyczne Święto Wina i Miodu Pitnego na Zamku Grodziec - relacja z wydarzenia

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

O co chodzi w BeePower!?

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Torcik naleśnikowy z miodem

Tofu smażone w ziołach z miodem