Portal Pszczelarski

Nowo otwarta pasieka na dachu wrocławskiej galerii handlowej Wroclavia

pszczelarstwo dolnośląskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka na dachu galerii handlowej Fundacja Instytutu Rozwoju Pszczelarstwa

Wzorem innych obiektów we Wrocławiu, w tym urzędu wojewódzkiego i Teatru Muzycznego Capitol, również w galerii Wroclavia w centrum miasta umieszczono na dachu ule, w których zamieszkało pięć rodzin pszczelich, liczących po 50-60 tys. pszczół każda. Organizatorami akcji są: właściciel obiektu, Unibail-Rodmaco-Westfield, który prowadzi "domy dla pszczół" w swoich centrach w Polsce i w całej Europie, oraz Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

Celem idei miejskich pasiek jest ochrona pszczelego gatunku przed wyginięciem i utrzymanie w mieście zieleni. We Wrocławiu stało się to możliwe dzięki staraniom Fundacji Instytutu Rozwoju Pszczelarstwa, która w roku 2016 doprowadziła do zniesienia zakazu hodowli pszczół, funkcjonującego w tym mieście od 2005 roku. Nie bez znaczenia są również walory edukacyjne obecnego przedsięwzięcia. Jak mówi Adam Roman, dziekan Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego, miejska pasieka ma oswajać mieszkańców z obecnością pszczół.

Miejskie pasieki montowane są zwykle w miejscach trudno dostępnych dla ludzi, oddalonych co najmniej 10 metrów od sąsiedniej nieruchomości lub drogi, najczęściej na dachach budynków. Pasieka na Wroclavii została umieszczona nad wjazdem na parking, w pobliżu skrzyżowania ulic Dyrekcyjnej i Joannitów.

Eksperci podkreślają, że smak miodów z miasta jest wzbogacony dzięki mieszankom roślin charakterystycznych dla miast, takich jak kasztanowce, wierzby i rośliny egzotyczne. Ponadto, jak wykazały analizy produktów pszczół miejskich, miody te są wolne od zanieczyszczeń. To pozwala żywić nadzieję, że miejski miód walorami smakowymi i zdrowotnymi nie różni się od tego pochodzącego z tradycyjnej pasieki.

Małgorzata Woźniak, dyrektorka Wroclavii, już dziś zaprasza na degustację wrocławskiego miodu oraz specjalne warsztaty kulinarne, które odbędą się jeszcze w tym roku.

Opracowano na podstawie:

portalkomunalny.pl, Na dachu wrocławskiej galerii otwarto pasiekę, https://portalkomunalny.pl/na-dachu-wroclawskiej-galerii-otwarto-pasieke-377808/, Data publikacji: 2018.07.23, Data odczytu: 2018.07.23 

eurobuildcee.com, 300 tys. mieszkańców Wroclavii, http://eurobuildcee.com/?page=news&id=34490, Data publikacji: 2018.07.22, Data odczytu: 2018.07.23



Liczba wyświetleń artykułu: 1488

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pszczelarz, a kto to taki?

Propolis - produkt pszczeli

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Klasyczna truskawka z miodem