Portal Pszczelarski

Nowo otwarta pasieka na dachu wrocławskiej galerii handlowej Wroclavia

pszczelarstwo dolnośląskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka na dachu galerii handlowej Fundacja Instytutu Rozwoju Pszczelarstwa

Wzorem innych obiektów we Wrocławiu, w tym urzędu wojewódzkiego i Teatru Muzycznego Capitol, również w galerii Wroclavia w centrum miasta umieszczono na dachu ule, w których zamieszkało pięć rodzin pszczelich, liczących po 50-60 tys. pszczół każda. Organizatorami akcji są: właściciel obiektu, Unibail-Rodmaco-Westfield, który prowadzi "domy dla pszczół" w swoich centrach w Polsce i w całej Europie, oraz Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

Celem idei miejskich pasiek jest ochrona pszczelego gatunku przed wyginięciem i utrzymanie w mieście zieleni. We Wrocławiu stało się to możliwe dzięki staraniom Fundacji Instytutu Rozwoju Pszczelarstwa, która w roku 2016 doprowadziła do zniesienia zakazu hodowli pszczół, funkcjonującego w tym mieście od 2005 roku. Nie bez znaczenia są również walory edukacyjne obecnego przedsięwzięcia. Jak mówi Adam Roman, dziekan Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego, miejska pasieka ma oswajać mieszkańców z obecnością pszczół.

Miejskie pasieki montowane są zwykle w miejscach trudno dostępnych dla ludzi, oddalonych co najmniej 10 metrów od sąsiedniej nieruchomości lub drogi, najczęściej na dachach budynków. Pasieka na Wroclavii została umieszczona nad wjazdem na parking, w pobliżu skrzyżowania ulic Dyrekcyjnej i Joannitów.

Eksperci podkreślają, że smak miodów z miasta jest wzbogacony dzięki mieszankom roślin charakterystycznych dla miast, takich jak kasztanowce, wierzby i rośliny egzotyczne. Ponadto, jak wykazały analizy produktów pszczół miejskich, miody te są wolne od zanieczyszczeń. To pozwala żywić nadzieję, że miejski miód walorami smakowymi i zdrowotnymi nie różni się od tego pochodzącego z tradycyjnej pasieki.

Małgorzata Woźniak, dyrektorka Wroclavii, już dziś zaprasza na degustację wrocławskiego miodu oraz specjalne warsztaty kulinarne, które odbędą się jeszcze w tym roku.

Opracowano na podstawie:

portalkomunalny.pl, Na dachu wrocławskiej galerii otwarto pasiekę, https://portalkomunalny.pl/na-dachu-wroclawskiej-galerii-otwarto-pasieke-377808/, Data publikacji: 2018.07.23, Data odczytu: 2018.07.23 

eurobuildcee.com, 300 tys. mieszkańców Wroclavii, http://eurobuildcee.com/?page=news&id=34490, Data publikacji: 2018.07.22, Data odczytu: 2018.07.23



Liczba wyświetleń artykułu: 1611

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę