Portal Pszczelarski

Barciowisko 2018 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo podlaskie relacja z wydarzenia Barciowisko 2018 Barciowisko Augustów Bractwo Bartne

Nadleśnictwo Augustów 7 lipca 2018 r. zorganizowało piątą już edycje Barciowiska. W ramach imprezy przeprowadzane są zawody w dzianiu kłód bartnych, degustacja miodów oraz konkursy dla dzieci i dorosłych. Impreza odbyła się na placu przy amfiteatrze nad jeziorem Niecko w Augustowie.

Główną atrakcją Barciowiska są co roku zawody w dzianiu kłód bartnych. W tegorocznych zmaganiach wzięło udział 9 drużyn z kraju i za granicy. Konkurs rozpoczął się od omówienia zasad przez nadleśniczego Wojciecha Szostaka, drużyny otrzymały specjalne narzędzia, mogły tez posiłkować się parametrami specjalnie przygotowanego modelu pokazowego kłody bartnej. Tegoroczną nowością zawodów była możliwość uzyskania rady i pomocy od doświadczonych bartników. Konkurs trwał przez 3 godziny. Jak relacjonuje Augustowski Reporter, poziom profesjonalizmu drużyn był wyjątkowo wysoki, dlatego też jury przyznało pierwsze miejsce ex aequo drużynie z zagranicy oraz ekipie z Bractwa Bartnego, siedem pozostałych drużyn zajęło równorzędnie drugie miejsce.

Poza zawodami, podczas imprezy odbył się również konkurs wchodzenia na drzewo przy użyciu leziwa. Niestety, z różnych przyczyn losowych, uczestniczyło w nim jedynie dwóch zawodników. Reszta miała możliwość wzięcia udziału w zabawie przyrodniczej "Koło Fortuny", podczas której każdy uczestnik otrzymał drobny upominek. Jak co roku zadbano również o atrakcje, w postaci degustacji miodów, warsztatów edukacyjnych i plastycznych oraz różnorodnych gier.

Głównym celem imprezy organizowanej przez Nadleśnictwo Augustów, jest podniesienie świadomości społecznej o konieczności aktywnej promocji ochrony pszczół oraz powstrzymaniu utraty biologicznej i degradacji ekosystemów, a także nauka samodzielnego dziania barci. Warto wspomnieć, iż wszystkie stworzone przez uczestników kłody bartne zostały umieszone na drzewach.

Opracowano na podstawie:

Augustowski Reporter, V edycja Barciowiska już za nami, https://augustowskireporter.pl/aktualnosci/9109-v-edycja-barciowiska-juz-za-nami.html, Data publikacji: 2018.07.11, Data odczytu: 2018.07.11



Liczba wyświetleń artykułu: 853

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Naleśniki bananowe z miodem

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Puchowa owsianka na różanym mleku

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Marchewka z jabłkiem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bigos staropolski na winie z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego