Portal Pszczelarski

Jak zrobić krem z miodem?

Źródło zdjęcia: lifefoodnutrition.org/wp-content/uploads/2013/10/shea-face-cream.jpg

krem z miodem krem wygładzająco-odżywczy krem odmładzający kosmetologia właściwości miodu

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie w domowych warunkach kremu na bazie miodu. Publikujemy dla Państwa trzy, które naszym zdaniem warto sprawdzić.

W przemyśle farmaceutycznym (oraz od kilkunastu lat kosmetycznym) coraz częściej miód stanowi jeden z podstawowych składników. Skąd wzrost jego popularności? Najprawdopodobniej dlatego, że posiada działanie regenerujące i ujędrniające, a przez to bardzo dobrze wpływa na cerę i jej kondycję.

P: Jak zrobić krem odmładzający?
O:

Potrzebne składniki:
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka masła,
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy (lub grejpfruta),
- 1 łyżeczka kamfory.

Przepis:

W pierwszej kolejności należy wymieszać ze sobą 1 łyżeczkę miodu z 1 łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami soku z pomarańczy lub grejpfruta. Do otrzymanej mikstury należy dodać jeszcze 1 łyżeczkę kamfory i dokładnie wymieszać.

P: Jak zrobić krem wygładzająco-odżywczy?
O:

Potrzebne składniki:
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka olejku z awokado,
- 1 łyżeczka sproszkowanych orzechów macadamia,
- woda destylowana,
- roztopiony wosk pszczeli.

Przepis:

Po połączeniu ze sobą 1 łyżeczki miodu, 1 łyżeczki olejku z awokado oraz 1 łyżeczki sproszkowanych orzechów macadamia należy dodać wodę destylowaną oraz roztopiony wosk pszczeli. Składniki należy porządnie wymieszać w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia.

P: Jak zrobić miodowo-mleczny krem przeciwzmarszczkowy?
O:

Potrzebne składniki:
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki mleka.

Składniki należy ze sobą dobrze wymieszać. Otrzymaną miksturę należy nałożyć na twarz na 10 minut po czym zmyć gorącą wodą.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12618

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie