Portal Pszczelarski

Jak zrobić krem z miodem?

Źródło zdjęcia: lifefoodnutrition.org/wp-content/uploads/2013/10/shea-face-cream.jpg

krem z miodem krem wygładzająco-odżywczy krem odmładzający kosmetologia właściwości miodu

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie w domowych warunkach kremu na bazie miodu. Publikujemy dla Państwa trzy, które naszym zdaniem warto sprawdzić.

W przemyśle farmaceutycznym (oraz od kilkunastu lat kosmetycznym) coraz częściej miód stanowi jeden z podstawowych składników. Skąd wzrost jego popularności? Najprawdopodobniej dlatego, że posiada działanie regenerujące i ujędrniające, a przez to bardzo dobrze wpływa na cerę i jej kondycję.

P: Jak zrobić krem odmładzający?
O:

Potrzebne składniki:
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka masła,
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy (lub grejpfruta),
- 1 łyżeczka kamfory.

Przepis:

W pierwszej kolejności należy wymieszać ze sobą 1 łyżeczkę miodu z 1 łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami soku z pomarańczy lub grejpfruta. Do otrzymanej mikstury należy dodać jeszcze 1 łyżeczkę kamfory i dokładnie wymieszać.

P: Jak zrobić krem wygładzająco-odżywczy?
O:

Potrzebne składniki:
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka olejku z awokado,
- 1 łyżeczka sproszkowanych orzechów macadamia,
- woda destylowana,
- roztopiony wosk pszczeli.

Przepis:

Po połączeniu ze sobą 1 łyżeczki miodu, 1 łyżeczki olejku z awokado oraz 1 łyżeczki sproszkowanych orzechów macadamia należy dodać wodę destylowaną oraz roztopiony wosk pszczeli. Składniki należy porządnie wymieszać w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia.

P: Jak zrobić miodowo-mleczny krem przeciwzmarszczkowy?
O:

Potrzebne składniki:
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki mleka.

Składniki należy ze sobą dobrze wymieszać. Otrzymaną miksturę należy nałożyć na twarz na 10 minut po czym zmyć gorącą wodą.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12185

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Kradzież uli w miejscowości Pietrasze koło Olecka 2020

Zgnilec amerykański w powiecie lidzbarskim 2016

II Konferencja Pszczelarska w Brzesku 2018