Portal Pszczelarski

Pasieka Kraków otwarła nową pasiekę na dachu Bronowice Business Center

pszczelarstwo małopolskie Pasieka Kraków pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka na dachu biurowca Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich

W Krakowie powstała kolejna miejska pasieka. Tym razem do inicjatywy dołączył budynek Bronowice Business Center. To pierwszy biurowiec, jaki dołączył do projektu "Pasieka Kraków". Na dachu budynku ustawiono pięć uli, w których zamieszkało 225 tysięcy pszczół.

Należący do Mix Group budynek Bronowice Business Center mieści się w pobliżu "czystych płuc" Małopolski, czyli Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa, które są częścią Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Wydaje się to być fantastyczne miejsce dla pszczół. Jak czytamy na stronie biurowca, celem inicjatywy jest nie tylko zadomowienie się pszczół, ale również promowanie wiedzy dotyczącej pszczelarstwa wśród pracowników firm i ich klientów. Miód pochodzący z pasieki będzie elementem promującym miasto oraz upominkiem dla firm wynajmujących biura w budynku.

Pasieka znajdująca się w Bronowice Business Center składa się z pięciu uli, które pod koniec maja 2018 r. zostały umiejscowione w na dachu budynku przy ulicy Jasnogórskiej. Zamieszkało w nich 225 tysięcy pszczół, którymi opiekować się będzie doświadczony pszczelarz z Zrzeszenia Pszczelarzy Krakowskich. Otwarcie pasieki nastąpiło 3 lipca 2018 r. Podczas jego otwarcia można było zobaczyć zarówno same ule, jak i pracujące w nich pszczoły. Była to również okazja do spotkania z ich opiekunem oraz zadania mu kilku pytań.

Projekt "Pasieka Kraków" funkcjonuje już od prawie roku. W tym czasie udało się już stworzyć osiem miejsc, w których zamieszkały pszczoły. Inicjatorzy akcji organizują również między innymi szkolenia oraz warsztaty dla dzieci. Akcja ma na celu stworzenie miejskich pasiek, ale również przekonanie mieszkańców do zapraszania zapylaczy do swoich ogrodów, poprzez sadzenie roślin miododajnych.

Opracowano na podstawie:

Krknews.pl, Tego jeszcze w Krakowie nie było! Pracę w biurowcu rozpoczęły….pszczoły!, http://krknews.pl/tego-jeszcze-w-krakowie-nie-bylo-prace-w-biurowcu-rozpoczely-pszczoly/, Data publikacji: 2018.06.22, Data odczytu: 2018.06.26



Liczba wyświetleń artykułu: 888

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową