Portal Pszczelarski

Pasieka Kraków otwarła nową pasiekę na dachu Bronowice Business Center

pszczelarstwo małopolskie Pasieka Kraków pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka na dachu biurowca Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich

W Krakowie powstała kolejna miejska pasieka. Tym razem do inicjatywy dołączył budynek Bronowice Business Center. To pierwszy biurowiec, jaki dołączył do projektu "Pasieka Kraków". Na dachu budynku ustawiono pięć uli, w których zamieszkało 225 tysięcy pszczół.

Należący do Mix Group budynek Bronowice Business Center mieści się w pobliżu "czystych płuc" Małopolski, czyli Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa, które są częścią Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Wydaje się to być fantastyczne miejsce dla pszczół. Jak czytamy na stronie biurowca, celem inicjatywy jest nie tylko zadomowienie się pszczół, ale również promowanie wiedzy dotyczącej pszczelarstwa wśród pracowników firm i ich klientów. Miód pochodzący z pasieki będzie elementem promującym miasto oraz upominkiem dla firm wynajmujących biura w budynku.

Pasieka znajdująca się w Bronowice Business Center składa się z pięciu uli, które pod koniec maja 2018 r. zostały umiejscowione w na dachu budynku przy ulicy Jasnogórskiej. Zamieszkało w nich 225 tysięcy pszczół, którymi opiekować się będzie doświadczony pszczelarz z Zrzeszenia Pszczelarzy Krakowskich. Otwarcie pasieki nastąpiło 3 lipca 2018 r. Podczas jego otwarcia można było zobaczyć zarówno same ule, jak i pracujące w nich pszczoły. Była to również okazja do spotkania z ich opiekunem oraz zadania mu kilku pytań.

Projekt "Pasieka Kraków" funkcjonuje już od prawie roku. W tym czasie udało się już stworzyć osiem miejsc, w których zamieszkały pszczoły. Inicjatorzy akcji organizują również między innymi szkolenia oraz warsztaty dla dzieci. Akcja ma na celu stworzenie miejskich pasiek, ale również przekonanie mieszkańców do zapraszania zapylaczy do swoich ogrodów, poprzez sadzenie roślin miododajnych.

Opracowano na podstawie:

Krknews.pl, Tego jeszcze w Krakowie nie było! Pracę w biurowcu rozpoczęły….pszczoły!, http://krknews.pl/tego-jeszcze-w-krakowie-nie-bylo-prace-w-biurowcu-rozpoczely-pszczoly/, Data publikacji: 2018.06.22, Data odczytu: 2018.06.26



Liczba wyświetleń artykułu: 1158

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie