Portal Pszczelarski

Ogródek edukacyjny z roślinami miododajnymi w centrum miasta Elbląga

pszczelarstwo warmińsko-mazurskie Bolesław Nieczuj-Ostrowski ogród edukacyjny w Elblągu Spółdzielnia Ogrodniczo-Pszczelarska Żuławy

W samym centrum Elbląga stworzono ogródek edukacyjny. W trzydziestu drewnianych skrzyniach zasadzono warzywa, zioła i zboża. Obok skrzyń ustawiono trzy wysokie drewniane ule. Nie zapomniano również o roślinach miododajnych.

Inicjatorem pomysłu jest Pan Leon Budziński, szef Zarządu Zieleni Miejskiej w Elblągu. Jak sam twierdzi, głównym jego celem był aspekt edukacyjny, jaki będzie spełniał ten ogródek. W dzisiejszych czasach, dzieci nie mają okazji obserwować zmian zachodzących w przyrodzie, nie wiedzą w jaki sposób rosną niektóre owoce i warzywa. Dzięki tym kilku skrzyniom ustawionym w parku imienia Bolesława Nieczuja-Ostrowskiego, młodzież będzie miała okazję zobaczyć seler, kalarepę czy kabaczki w każdej fazie wzrostu. Ponadto, warzywa są przeznaczone dla mieszkańców miasta i każdy z nich będzie miał prawo zabrać z ogródka to, na co tylko będzie miał ochotę.

Ważnym elementem edukacyjnym tej inicjatywy jest również aspekt pszczelarski. Sam Bolesław Nieczuj-Ostrowski stał niegdyś na czele Spółdzielni Ogrodniczo-Pszczelarskiej Żuławy, więc w tym konkretnym parku nie mogło zabraknąć też pszczół. Wśród skrzyń z warzywami stanęły trzy drewniane ule. Mają one za zadanie przypominać mieszkańcom o tym jak ważne w naszym życiu są pszczoły, że bez nich nie ma mowy o urodzajnych zbiorach.

Ogródkiem miejskim zajmują się pracownicy Zarządu Zieleni Miejskiej, ale oczywiście namawiają oni mieszkańców do czynnego udziału w pielęgnowaniu roślin. Ponadto, inicjatorzy planują udekorowanie miejsca specjalną Eko-żabą stworzoną ze starych opon, która będzie stanowiła swoisty symbol recyklingu. Przedsięwzięcie kosztowało 15 tysięcy złotych.

Opracowano na podstawie:

Dziennik Elbląski, Ogródek w... parku na Mickiewicza. Każdy może z niego korzystać, http://dziennikelblaski.pl/520565,Ogrodek-w-parku-na-Mickiewicza-Kazdy-moze-z-niego-korzystac-zdjecia.html, Data publikacji: 2018.06.20, Data odczytu: 2018.06.21



Liczba wyświetleń artykułu: 1374

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym