Portal Pszczelarski

Pierwszy ul w Ogrodzie Botanicznym w Zielonej Górze

pszczelarstwo lubuskie pszczelarstwo miejskie ul w ogrodzie botanicznym Paweł Sulatycki

Z inicjatywy radnej Bożeny Ronowicz, w Ogrodzie botanicznym w Zielonej Górze stanął pierwszy ul. Nie jest to pierwszy miejski ul w tym mieście, jednakże jest to istotny element promocji ratowania roi pszczelich na świecie. Radna ma nadzieję, że Zielona Góra stanie się ważnym ośrodkiem działań na rzecz ratowania pszczół i innych zapylaczy.

Bożena Ronowicz to miłośniczka przyrody, absolwentka Wydziału Biologii i Nauk o Ziemi Uniwersytetu imienia Adama Mickiewicza w Poznaniu, a także była prezydent Miasta Zielona Góra. Jak sama twierdzi, pszczoły są ogromnie istotne w ekosystemie miejskim i dlatego konieczne jest ich ratowanie. Jej zdaniem, Ogród Botaniczny jest idealnym miejscem dla zapylaczy, ponieważ będą one żyły tu w otoczeniu kwiatów i zieleni.

Pomoc przy zainstalowaniu ula zaoferował jeden z pszczelarzy, Paweł Sulatycki. W rozmowie z Radiem Zielona Góra, zaznaczył on, że pszczoły są niezwykle pożytecznymi owadami, a ich zła sława wynika jedynie z niewiedzy ludzi, którzy często mylą je z osami.

W Zielonej Górze pasieki miejskie znajdują się między innymi na dachu Giełdy Rolno-Towarowej, na terenie Miejskich Wodociągów oraz na skrzyżowaniu ulic Wiśniowej i Wyszyńskiego. Ogród Botaniczny zapowiada rozszerzenie pasieki o kolejne ule.

Opracowano na podstawie:

Radio Zielona Góra, W ogrodzie botanicznym stanął pierwszy ul, http://www.rzg.pl/w-ogrodzie-botanicznym-stanal-pierwszy-ul/, Data publikacji: 2018.07.06, Data odczytu: 2018.07.06



Liczba wyświetleń artykułu: 1469

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku