Portal Pszczelarski

Lubelska policja będzie interweniować w przypadkach zatruć pszczół

pszczelarstwo lubelskie zatrucie pszczół Grzegorz Osuch

Co roku w okresie wiosenno-letnim pszczelarze liczą się z ewentualnymi przypadkami zatruć pszczół spowodowanymi nieodpowiednim wykonywaniem zabiegów chemizacyjnych przez okolicznych rolników. W tym roku do pomocy pszczelarzom ruszają funkcjonariusze policji, którzy zdobyli odpowiednią wiedzę w tym zakresie.

Jak informuje portal Wspólnota Opolska, w ostatnich tygodniach, informacje o przypadkach zatruć pszczół w pasiekach spływają od wielu pszczelarzy. Grzegorz Osuch, właściciel pasieki z miejscowości Piotrawin (gmina Łaziska) stracił jak na razie jedynie jedną rodzinę pszczelą, jednak - jak sam mówi - rolnicy całkowicie ignorują zalecenia i wykonują opryski nie zważając na dobro owadów. Co więcej, jak dodaje pszczelarz, cześć rolników tłumaczy, że wykonywane przez nich zabiegi są nieszkodliwe dla zapylaczy, a zdaniem pszczelarza, w praktyce nie ma środków nie oddziałujących na pszczoły. Pszczoła pokryta środkiem chemicznym i tak nie zostaje wpuszczona do ula, więc w ostateczności umiera.

Podobne przypadki notowane są również w innych gminach, w całym powiecie opolskim, gdzie pszczelarze, w skutek oprysków na przykład malin, stracili o wiele więcej rodzin. Biorąc pod uwagę fakt, iż o tej porze roku rodzina pszczela liczyć może nawet do 80 tysięcy pszczół, to straty pszczelarzy są na prawdę kolosalne. Przez takie zabiegi, na jakości trącą zarówno matki pszczele, jak i trutnie.

W tym roku, pszczelarzy w walce z nieuczciwymi rolnikami w powiecie opolskim, wspierać będzie również policja. Jak informuje portal Wspólnota opolska, policjanci odbyli już szkolenie w Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa Oddział w Opolu Lubelskim, gdzie uzyskali wiedzę, jakim sprzętem mogą być wykonywane opryski, jakie środki są dopuszczalne i o jakiej porze dnia. Funkcjonariusze przekonują, że po uzyskaniu zgłoszenia, będą interweniować.

Po raz kolejny, można jedynie apelować do rolników o stosowanie preparatów ochrony roślin nocą, zgodnie z zaleceniami i przestrzeganie okresu karencji.

Opracowano na podstawie:

Wspólnota opolska, Rolnicy pryskają, pszczoły padają, https://24wspolnota.pl/pl/opolelubelskie/wydarzenia/33025/rolnicy-pryskaj-pszczo-y-padaj.htm, Data publikacji: 2018.06.10, Data odczytu: 2018.07.05



Liczba wyświetleń artykułu: 2055

Komentarze z forum pszczelarskiego

Adam_Poch 2018-07-15 09:14:20

Wszyscy policjanci powinni być przeszkoleni w tym zakresie... a nie tylko z Lubelszczyzny...



  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem