Portal Pszczelarski

Lubelska policja będzie interweniować w przypadkach zatruć pszczół

pszczelarstwo lubelskie zatrucie pszczół Grzegorz Osuch

Co roku w okresie wiosenno-letnim pszczelarze liczą się z ewentualnymi przypadkami zatruć pszczół spowodowanymi nieodpowiednim wykonywaniem zabiegów chemizacyjnych przez okolicznych rolników. W tym roku do pomocy pszczelarzom ruszają funkcjonariusze policji, którzy zdobyli odpowiednią wiedzę w tym zakresie.

Jak informuje portal Wspólnota Opolska, w ostatnich tygodniach, informacje o przypadkach zatruć pszczół w pasiekach spływają od wielu pszczelarzy. Grzegorz Osuch, właściciel pasieki z miejscowości Piotrawin (gmina Łaziska) stracił jak na razie jedynie jedną rodzinę pszczelą, jednak - jak sam mówi - rolnicy całkowicie ignorują zalecenia i wykonują opryski nie zważając na dobro owadów. Co więcej, jak dodaje pszczelarz, cześć rolników tłumaczy, że wykonywane przez nich zabiegi są nieszkodliwe dla zapylaczy, a zdaniem pszczelarza, w praktyce nie ma środków nie oddziałujących na pszczoły. Pszczoła pokryta środkiem chemicznym i tak nie zostaje wpuszczona do ula, więc w ostateczności umiera.

Podobne przypadki notowane są również w innych gminach, w całym powiecie opolskim, gdzie pszczelarze, w skutek oprysków na przykład malin, stracili o wiele więcej rodzin. Biorąc pod uwagę fakt, iż o tej porze roku rodzina pszczela liczyć może nawet do 80 tysięcy pszczół, to straty pszczelarzy są na prawdę kolosalne. Przez takie zabiegi, na jakości trącą zarówno matki pszczele, jak i trutnie.

W tym roku, pszczelarzy w walce z nieuczciwymi rolnikami w powiecie opolskim, wspierać będzie również policja. Jak informuje portal Wspólnota opolska, policjanci odbyli już szkolenie w Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa Oddział w Opolu Lubelskim, gdzie uzyskali wiedzę, jakim sprzętem mogą być wykonywane opryski, jakie środki są dopuszczalne i o jakiej porze dnia. Funkcjonariusze przekonują, że po uzyskaniu zgłoszenia, będą interweniować.

Po raz kolejny, można jedynie apelować do rolników o stosowanie preparatów ochrony roślin nocą, zgodnie z zaleceniami i przestrzeganie okresu karencji.

Opracowano na podstawie:

Wspólnota opolska, Rolnicy pryskają, pszczoły padają, https://24wspolnota.pl/pl/opolelubelskie/wydarzenia/33025/rolnicy-pryskaj-pszczo-y-padaj.htm, Data publikacji: 2018.06.10, Data odczytu: 2018.07.05



Liczba wyświetleń artykułu: 2347

Komentarze z forum pszczelarskiego

Adam_Poch 2018-07-15 09:14:20

Wszyscy policjanci powinni być przeszkoleni w tym zakresie... a nie tylko z Lubelszczyzny...



  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zryczałtowany podatek dochodowy przy sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich przetworzonych

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele