Portal Pszczelarski

Pszczelarski Kąt w Gostyniu – miniskansen pełen pszczelarskiej historii

pszczelarstwo wielkopolskie Pszczelarski Kąt skansen pszczelarski Gostyń Marian Sobecki Ireneusz Sobkowiak

Pszczelarski Kąt to nowo otwarty, niewielki skansen znajdujący się w Domu Katolickim św. Józefa w Gostyniu. Miejsce powstało z inicjatywy ks. Kanonika Krzysztofa Młynarczyka. Można tam podziwiać różne typy uli, stare sprzęty i akcesoria pszczelarskie. Jest to również miejsce, w którym można dowiedzieć się o funkcjonowaniu pasieki, pracy i życiu pszczół czy zobaczyć jak wyglądają gniazda szerszeni.

Uroczystość otwarcia skansenu rozpoczęła się uroczystą mszą świętą podczas, której biskup namawiał zebranych do dbania o środowisko naturalne, bo to jest właśnie - według niego - kwintesencja pojęcia "istnieć i żyć po ludzku". Biskup senior Zdzisław Fortuniak pobłogosławił również Pszczelarski Kąt.

Jak informuje gostynska.pl, pomysł na stworzenie mniskansenu zrodził się podczas jednego z odpustów, na którym po raz pierwszy zorganizowano edukacyjne stoisko pszczelarskie. Dzięki zaangażowaniu Mariana Sobeckiego oraz Ireneusza Sobkowiaka, po roku od rozpoczęcia działań, na poddaszu Domu Katolickiego w Gostyniu powstała, pełna historii pszczelarstwa, edukacyjna ekspozycja dostępna dla każdego.

Opracowano na podstawie:

Gostynska.pl, Na poddaszu zagościli pszczelarze. Miniskansen już otwarty., http://www.gostynska.pl/artykuly/na-poddaszu-zagoscili-pszczelarze-miniskansen-juz-,88062.htm, Data publikacji: 2018.07.01, Data odczytu: 2018.07.01



Liczba wyświetleń artykułu: 1569

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Chałka z szafranem i miodem

Chleb z szafranem i miodem

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Zrekultywowane tereny kopalni Górażdże jako potencjalne siedlisko występowania pszczół

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu