Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Pszczelarski Kąt w Gostyniu – miniskansen pełen pszczelarskiej historii

pszczelarstwo wielkopolskie Pszczelarski Kąt skansen pszczelarski Gostyń Marian Sobecki Ireneusz Sobkowiak

Pszczelarski Kąt to nowo otwarty, niewielki skansen znajdujący się w Domu Katolickim św. Józefa w Gostyniu. Miejsce powstało z inicjatywy ks. Kanonika Krzysztofa Młynarczyka. Można tam podziwiać różne typy uli, stare sprzęty i akcesoria pszczelarskie. Jest to również miejsce, w którym można dowiedzieć się o funkcjonowaniu pasieki, pracy i życiu pszczół czy zobaczyć jak wyglądają gniazda szerszeni.

Uroczystość otwarcia skansenu rozpoczęła się uroczystą mszą świętą podczas, której biskup namawiał zebranych do dbania o środowisko naturalne, bo to jest właśnie - według niego - kwintesencja pojęcia "istnieć i żyć po ludzku". Biskup senior Zdzisław Fortuniak pobłogosławił również Pszczelarski Kąt.

Jak informuje gostynska.pl, pomysł na stworzenie mniskansenu zrodził się podczas jednego z odpustów, na którym po raz pierwszy zorganizowano edukacyjne stoisko pszczelarskie. Dzięki zaangażowaniu Mariana Sobeckiego oraz Ireneusza Sobkowiaka, po roku od rozpoczęcia działań, na poddaszu Domu Katolickiego w Gostyniu powstała, pełna historii pszczelarstwa, edukacyjna ekspozycja dostępna dla każdego.

Opracowano na podstawie:

Gostynska.pl, Na poddaszu zagościli pszczelarze. Miniskansen już otwarty., http://www.gostynska.pl/artykuly/na-poddaszu-zagoscili-pszczelarze-miniskansen-juz-,88062.htm, Data publikacji: 2018.07.01, Data odczytu: 2018.07.01



Liczba wyświetleń artykułu: 1975

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kurczak teriyaki z miodem

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie