Portal Pszczelarski

XXVII Biesiada u Bartnika - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo małopolskie relacja z wydarzenia XXVII Biesiada u Bartnika Gospodarstwo Pasieczne Sądecki Bartnik

Tradycyjnie, na początku lipca w Stróżach odbyła się Biesiada u Bartnika. Była to już 27. edycja imprezy. Dla pszczelarzy to święto, to przede wszystkim okazja do udziału w konferencji, dyskusji z innymi ekspertami oraz zaopatrzenia się w niezbędny sprzęt i artykuły pszczelarskie. Inni zainteresowani konsumenci mogą natomiast zakupić tu tradycyjne produkty pszczele oraz doskonale się bawić.

XXVII Biesiada u Bartnika odbyła się w dniach 30 czerwca-1 lipca 2018 r. Impreza organizowana jest przez Gospodarstwo Pasieczne Sądecki Bartnik. W tym roku impreza została objęta honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela.

Poza konferencją pod nazwą "Chroniąc pszczoły, chronimy własne zdrowie", zebrani mieli okazję obejrzenia występów artystycznych regionalnych i zagranicznych zespołów. W pierwszym dniu biesiady, główną atrakcją było wieczorne widowisko światła i dźwięku "Noc Św. Ambrożego" przygotowane przez słynnego krakowskiego reżysera - Jerzego Hondę.

Dzień drugi upłyną zgromadzonym pod znakiem prawdziwej biesiady. W programie imprezy nie brakowało występów artystycznych, pokazów sztuk walki, występów kabaretowych czy quizów i konkursów. Jak informuje Gazeta Krakowska, impreza zgromadziła wielu zainteresowanych, również uznanych ekspertów ze świata pszczelarstwa.

Opracowano na podstawie:

Gazeta Krakowska Strefa Agro, Sądecki Bartnik. Biesiada pszczelarska w Stróżach, http://www.gazetakrakowska.pl/strefa-agro/zwierzeta/a/sadecki-bartnik-biesiada-pszczelarska-w-strozach,13302950/, Data publikacji: 2018.06.30, Data odczytu: 2018.07.01



Liczba wyświetleń artykułu: 1289

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kaczka po mazursku

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll