Portal Pszczelarski

Pszczoły i pszczelarstwo = rolnictwo ekologiczne - akcja pszczelarska

pszczelarstwo w Polsce akcja pszczelarska Fundacja EKOOSTOJA Pszczoły i pszczelarstwo = rolnictwo ekologiczne

Fundacja EKOOSTOJA realizuje nowy projekt pod nazwą "Pszczoły i pszczelarstwo = rolnictwo ekologiczne". Program skierowany jest do mieszkańców województwa łódzkiego, śląskiego, świętokrzyskiego i opolskiego. W ramach realizacji zadań programowych planowane jest przeprowadzenie szkoleń z szeroko pojętego zakresu pszczelarstwa.

Zgodnie z informacją o konkursie umieszczonej na stronie fundacji - celem działań jest przede wszystkim aktywizacja mieszkańców w zakresie edukacji pszczelarskiej, rozwinięcie świadomości ekologicznej oraz mobilizacja społeczeństwa do działania na rzecz ochrony owadów zapylających.

Grupa 300 osób objętych programem zostanie utworzona spośród chętnych mieszkańców województwa łódzkiego, śląskiego, świętokrzyskiego i opolskiego. Osoby te wezmą udział w cyklu szkoleń przeprowadzanych w każdym z wymienionych województw. Każde szkolenie obejmie 3 dni i będzie trwało minimum 6 godzin. Dokładna lista tematów poruszanych podczas zajęć dostępna jest na stronie Fundacji EKOOSTOJA. Zgłoszenia do udziału w projekcie można dokonać poprzez przesłanie formularza zgłoszeniowego, dostępnego na stronie lub podczas spotkań organizacyjnych organizowanych w poszczególnych województwach.

Organizatorzy projektu mają nadzieję, że dzięki odbyciu szkoleń i uzyskaniu niezbędnej wiedzy na temat owadów zapylających, ich chorób, hodowli oraz praktycznej strony prowadzenia pasieki, więcej osób zainteresuje się pszczelarstwem, co przełoży się na zwiększenie ilości pasiek pszczelich w regionie oraz wzrostu populacji pszczół.

Opracowano na podstawie:

EKOOSTOJA, Ruszył projekt! „Pszczoły i pszczelarstwo = rolnictwo ekologiczne”, http://ekoostoja.com/ruszyl-projekt-pszczoly-i-pszczelarstwo-rolnictwo-ekologiczne/, Data publikacji: 2018.05.07., Data odczytu:2018.05.29



Liczba wyświetleń artykułu: 1939

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Chałka z szafranem i miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych