Portal Pszczelarski

Odkryto nowe wirusy zagrażające pszczołom

pszczelarstwo w Polsce zdrowie pszczół wirusy przyczyny chorób pszczół

Naukowcy odkryli obecność nowych 27 wirusów atakujących pszczoły. Międzynarodowy zespół naukowców bada ich wpływ na zainfekowane owady i wynikające z tego zagrożenia dla całej populacji. Wyniki będą pomocne w opracowaniu strategii zapobiegania rozprzestrzeniania się patogenów wśród pszczół.

Jak informuje Rzeczpospolita, analiza przeprowadzona przez badaczy niemal podwoiła liczbę znanych do tej pory wirusów pszczół. Naukowcy pobrali próbki DNA i RNA od 12 gatunków pszczół z dziewięciu krajów na świecie i za pomocą nowych technik badawczych udało im się wyselekcjonować wszystkie obecne w nich wirusy. Badacze przyznają, że jest to jedynie wierzchołek góry lodowej w kontekście nieznanych człowiekowi patogenów, jednak już taka wiedza, będzie pożyteczna przy pracach nad powstrzymaniem upadku populacji.

Naukowcy badają aktualnie wpływ nowo odkrytych wirusów na organizm pszczoły. Nie wszystkie z nich,bowiem muszą stanowić zagrożenie dla owadów, niektóre z nich mogą natomiast wywoływać objawy jedynie w określonych warunkach. Przeanalizowanie wszystkich wariantów jest znaczące nie tylko z uwagi na ochronę owadów, ale również z uwagi na inne populacje oraz uprawy roślin.

Opracowano na podstawie:

Rzeczpospolita, Wirusy niszczą pszczele roje, http://www.rp.pl/Ekologia/180629324-Wirusy-niszcza-pszczele-roje.html, Data publikacji: 2018.06.28, Data odczytu: 2018.06.30



Liczba wyświetleń artykułu: 2237

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Budowa pszczoły miodnej - budowa zewnętrzna

Zakładanie pasieki a działalność nadzorowana przez inspekcję weterynaryjną

Jak umyć wirówkę do miodu (miodarkę)?

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chałka z szafranem i miodem

Chleb z szafranem i miodem

Kapusta czerwona z porto

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Słodka sałatka z kurczakiem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy