Portal Pszczelarski

Odkryto nowe wirusy zagrażające pszczołom

pszczelarstwo w Polsce zdrowie pszczół wirusy przyczyny chorób pszczół

Naukowcy odkryli obecność nowych 27 wirusów atakujących pszczoły. Międzynarodowy zespół naukowców bada ich wpływ na zainfekowane owady i wynikające z tego zagrożenia dla całej populacji. Wyniki będą pomocne w opracowaniu strategii zapobiegania rozprzestrzeniania się patogenów wśród pszczół.

Jak informuje Rzeczpospolita, analiza przeprowadzona przez badaczy niemal podwoiła liczbę znanych do tej pory wirusów pszczół. Naukowcy pobrali próbki DNA i RNA od 12 gatunków pszczół z dziewięciu krajów na świecie i za pomocą nowych technik badawczych udało im się wyselekcjonować wszystkie obecne w nich wirusy. Badacze przyznają, że jest to jedynie wierzchołek góry lodowej w kontekście nieznanych człowiekowi patogenów, jednak już taka wiedza, będzie pożyteczna przy pracach nad powstrzymaniem upadku populacji.

Naukowcy badają aktualnie wpływ nowo odkrytych wirusów na organizm pszczoły. Nie wszystkie z nich,bowiem muszą stanowić zagrożenie dla owadów, niektóre z nich mogą natomiast wywoływać objawy jedynie w określonych warunkach. Przeanalizowanie wszystkich wariantów jest znaczące nie tylko z uwagi na ochronę owadów, ale również z uwagi na inne populacje oraz uprawy roślin.

Opracowano na podstawie:

Rzeczpospolita, Wirusy niszczą pszczele roje, http://www.rp.pl/Ekologia/180629324-Wirusy-niszcza-pszczele-roje.html, Data publikacji: 2018.06.28, Data odczytu: 2018.06.30



Liczba wyświetleń artykułu: 2175

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto orzechowe z miodem

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie