Portal Pszczelarski

Uczniowie odwiedzili Edukacyjną Ścieżkę Pszczelarską w Godzięcinie 2018

pszczelarstwo dolnośląskie Manifest Gmin Przyjaznych Pszczołom Z Kujawskim pomagamy pszczołom pszczelarska ścieżka edukacyjna

Gminy, które przystąpiły do Manifestu Gmin Przyjaznych Pszczołom zaczynają aktywne działania. Gmina Brzeg Dolny (województwo dolnośląskie) w ramach tego projektu, na przełomie maja i czerwca 2018 r. zorganizowała zajęcia edukacyjne dla uczniów Szkoły Podstawowej w Chobieni. Zajęcia odbywały się w zagrodzie ekologicznej Państwa Kamaszuk, gdzie znajduję się ścieżka pszczelarska z różnymi typami uli.

Ścieżka edukacyjna Państwa Kamaszuk powstała w 2012 roku, dzięki dofinansowaniu uzyskanemu przez Stowarzyszenie Mieszkańców Wsi Godzięcin "Wspólna Sprawa" w ramach konkursu "Ochrona Bioróżnorodności Naszą Sprawą" ogłoszonego przez Fundację Wspomagania Wsi. Głównym założeniem inicjatorów przedsięwzięcia było prezentowanie dzieciom, młodzieży i wszystkim zainteresowanym historii i tradycji pszczelarskiej oraz zasad funkcjonowania nowoczesnej pasieki obecnie. W obiekcie znajdują się różne typy uli - kłody, ule słomiane, figuralne i współczesne, a także gniazda pszczół murarek. Otacza je różnorodna roślinność złożona w głównej mierze z gatunków miododajnych. Ścieżka jest podzielona na dwie części. Cześć pierwsza zabiera zwiedzających w bartny las, gdzie wśród sosen, wierzb i świerków przewodnik opowiada o początkach bartnictwa. Druga część to zarys nowoczesnego pszczelarstwa. Można tu spotkać wiele roślin chronionych oraz ule nowej generacji.

30 maja i 8 czerwca 2018 r. dzieci ze Szkoły podstawowej w Chobieni, miały okazję odwiedzenia zagrody ekologicznej Państwa Kamaszuk. Uczniowie poznali tam zarówno typy uli, jak i historię pszczelarstwa i jego przemian na przestrzeni lat. Pszczelarze wytłumaczyli na czym polega pszczela hierarchia oraz jak pszczoły przekazują sobie informacje i rozpoznają kolory. Ponadto, zaprezentowano zebranym sprzęt oraz strój pszczelarza, w którym dzieci miały okazję na własne oczy przekonać się jak wygląda praca pszczół w ulu. Miłym zakończeniem wyjazdu była degustacja różnych gatunków miodów.

Opracowano na podstawie:

Szkoła Podstawowa w Chobieni, Ścieżka pszczelarska, http://zschobienia.pl/2018/06/12/sciezka-pszczelarska/, Data publikacji: 12.06.2018., Data odczytu: 2018.06.12



Liczba wyświetleń artykułu: 1120

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Piernik sułtański

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Kontrola jakości miodu