Portal Pszczelarski

Uczniowie odwiedzili Edukacyjną Ścieżkę Pszczelarską w Godzięcinie 2018

pszczelarstwo dolnośląskie Manifest Gmin Przyjaznych Pszczołom Z Kujawskim pomagamy pszczołom pszczelarska ścieżka edukacyjna

Gminy, które przystąpiły do Manifestu Gmin Przyjaznych Pszczołom zaczynają aktywne działania. Gmina Brzeg Dolny (województwo dolnośląskie) w ramach tego projektu, na przełomie maja i czerwca 2018 r. zorganizowała zajęcia edukacyjne dla uczniów Szkoły Podstawowej w Chobieni. Zajęcia odbywały się w zagrodzie ekologicznej Państwa Kamaszuk, gdzie znajduję się ścieżka pszczelarska z różnymi typami uli.

Ścieżka edukacyjna Państwa Kamaszuk powstała w 2012 roku, dzięki dofinansowaniu uzyskanemu przez Stowarzyszenie Mieszkańców Wsi Godzięcin "Wspólna Sprawa" w ramach konkursu "Ochrona Bioróżnorodności Naszą Sprawą" ogłoszonego przez Fundację Wspomagania Wsi. Głównym założeniem inicjatorów przedsięwzięcia było prezentowanie dzieciom, młodzieży i wszystkim zainteresowanym historii i tradycji pszczelarskiej oraz zasad funkcjonowania nowoczesnej pasieki obecnie. W obiekcie znajdują się różne typy uli - kłody, ule słomiane, figuralne i współczesne, a także gniazda pszczół murarek. Otacza je różnorodna roślinność złożona w głównej mierze z gatunków miododajnych. Ścieżka jest podzielona na dwie części. Cześć pierwsza zabiera zwiedzających w bartny las, gdzie wśród sosen, wierzb i świerków przewodnik opowiada o początkach bartnictwa. Druga część to zarys nowoczesnego pszczelarstwa. Można tu spotkać wiele roślin chronionych oraz ule nowej generacji.

30 maja i 8 czerwca 2018 r. dzieci ze Szkoły podstawowej w Chobieni, miały okazję odwiedzenia zagrody ekologicznej Państwa Kamaszuk. Uczniowie poznali tam zarówno typy uli, jak i historię pszczelarstwa i jego przemian na przestrzeni lat. Pszczelarze wytłumaczyli na czym polega pszczela hierarchia oraz jak pszczoły przekazują sobie informacje i rozpoznają kolory. Ponadto, zaprezentowano zebranym sprzęt oraz strój pszczelarza, w którym dzieci miały okazję na własne oczy przekonać się jak wygląda praca pszczół w ulu. Miłym zakończeniem wyjazdu była degustacja różnych gatunków miodów.

Opracowano na podstawie:

Szkoła Podstawowa w Chobieni, Ścieżka pszczelarska, http://zschobienia.pl/2018/06/12/sciezka-pszczelarska/, Data publikacji: 12.06.2018., Data odczytu: 2018.06.12



Liczba wyświetleń artykułu: 2032

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto orzechowe z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

O czym pamiętać przy miodobraniu?

Wilgoć w ulu – co robić?

Standaryzacja uli

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Skład miodu