Portal Pszczelarski

Warszawskie pszczoły zbierają dużo miodu

pszczelarstwo mazowieckie Marek Barzyk pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Warszawskie miejskie pszczoły zbierają o wiele więcej miodu niż te hodowane w pasiekach znajdujących się na wsiach i lasach. Ich opiekun, Marek Barzyk potwierdza, iż w niektórych latach zbiory miodu dochodziły nawet do 100 kilogramów z jednego ula.

Jak informuje portal Infoplanet, Pan Marek Barzyk opiekuje się pszczołami znajdującymi się na dachach w trzech miejscach w Warszawie, łącznie jest to około 15 uli. Dzięki swojej lokalizacji, pasieki te mają wręcz rekordowe zbiory. Wyjątkowym sezonem, kiedy Pan Marek zebrał blisko 100 kilogramów miodu z jednego ula miał miejsce w 2014 roku. Zdaniem pszczelarza, wysoka wydajność wynika z dużej bazy pożytkowej, jaką mają do dyspozycji owady. Pszczoły mają w pobliżu między innymi ogród botaniczny, kilka parków, ogródki działkowe i 70 hektarów Łazienek.
Pszczelarz relacjonuje, iż poza tym, że w najlepszych latach z jednego ula można było zebrać nawet 100 kilogramów miodu, to ogólna średnia w tych pasiekach wynosi 30-35 kilogramów miodu. To dwa razy więcej niż średnia krajowa. Pszczelarz wielokrotnie podkreślał jednak, że o pszczoły miejskie należy wyjątkowo dbać. Konieczne jest ich systematyczne monitorowanie, a hodowlą powinni zajmować się doświadczeni specjaliści.

Warszawskie pszczoły wytwarzają wiosenny miód wielokwiatowy, miód akacjowy, lipowy, a nawet spadziowy. Dotychczasowe badania wykazały, że warszawski miód jest bardzo dobrej jakości, a zawartość metali ciężkich jest tam znikoma.

Opracowano na podstawie:

Infoplanet, Polska. Warszawskie pszczoły najbardziej miododajne, https://infoplanet.pl/pl/news/portal/polska/wydarzenia/polska-warszawskie-pszczoly-najbardziej-miododajne/, Data publikacji: 2018.06.14, Data odczytu: 2018.06.14



Liczba wyświetleń artykułu: 1325

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Amarantus z miodem i migdałami

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem