Portal Pszczelarski

Warszawskie pszczoły zbierają dużo miodu

pszczelarstwo mazowieckie Marek Barzyk pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Warszawskie miejskie pszczoły zbierają o wiele więcej miodu niż te hodowane w pasiekach znajdujących się na wsiach i lasach. Ich opiekun, Marek Barzyk potwierdza, iż w niektórych latach zbiory miodu dochodziły nawet do 100 kilogramów z jednego ula.

Jak informuje portal Infoplanet, Pan Marek Barzyk opiekuje się pszczołami znajdującymi się na dachach w trzech miejscach w Warszawie, łącznie jest to około 15 uli. Dzięki swojej lokalizacji, pasieki te mają wręcz rekordowe zbiory. Wyjątkowym sezonem, kiedy Pan Marek zebrał blisko 100 kilogramów miodu z jednego ula miał miejsce w 2014 roku. Zdaniem pszczelarza, wysoka wydajność wynika z dużej bazy pożytkowej, jaką mają do dyspozycji owady. Pszczoły mają w pobliżu między innymi ogród botaniczny, kilka parków, ogródki działkowe i 70 hektarów Łazienek.
Pszczelarz relacjonuje, iż poza tym, że w najlepszych latach z jednego ula można było zebrać nawet 100 kilogramów miodu, to ogólna średnia w tych pasiekach wynosi 30-35 kilogramów miodu. To dwa razy więcej niż średnia krajowa. Pszczelarz wielokrotnie podkreślał jednak, że o pszczoły miejskie należy wyjątkowo dbać. Konieczne jest ich systematyczne monitorowanie, a hodowlą powinni zajmować się doświadczeni specjaliści.

Warszawskie pszczoły wytwarzają wiosenny miód wielokwiatowy, miód akacjowy, lipowy, a nawet spadziowy. Dotychczasowe badania wykazały, że warszawski miód jest bardzo dobrej jakości, a zawartość metali ciężkich jest tam znikoma.

Opracowano na podstawie:

Infoplanet, Polska. Warszawskie pszczoły najbardziej miododajne, https://infoplanet.pl/pl/news/portal/polska/wydarzenia/polska-warszawskie-pszczoly-najbardziej-miododajne/, Data publikacji: 2018.06.14, Data odczytu: 2018.06.14



Liczba wyświetleń artykułu: 1616

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających