Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

IV Piknik Naukowy Niesamowity świat owadów - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo dolnośląskie relacja z wydarzenia Przemków Stanisław Rekut

Na Edukacyjnej Ścieżce Przyrodniczej, znajdującej się przy Domu Wczasów Dziecięcych w Przemkowie, już po raz czwarty odbył się Powiatowy Piknik Naukowy. Tym razem, podczas szeregu zajęć i atrakcji, uczestnicy mieli okazję poznać "Niesamowity świat owadów". 

Impreza była jak zwykle skierowana do wychowanków przebywających w przemkowskiej placówce na turnusie dydaktyczno-wypoczynkowym, ale zaproszono również dzieci z Publicznego Przedszkola nr 1 w Przemkowie. Dla zebranych przewidziano zajęcia w pracowni przyrodniczej, gdzie za pomocą mikroskopów dzieci miały okazję zapoznać się z budową owadów oraz przyjrzeć im się z bliska. Ponadto, w ramach gry "Dzień z życia owadów", uczestnicy imprezy zrozumieli znaczenie owadów zapylających oraz dowiedzieli się więcej na temat różnorodności gatunków zapylaczy. Dzieci miały również możliwość własnoręcznego wykonania miodowego mydełka, co niewątpliwie było dla nich niezwykłą atrakcją.

Głównym i najbardziej interesującym punktem imprezy było spotkanie ze Stanisławem Rekutem - Mistrzem Pszczelarstwa. Pszczelarz opowiadał zebranym o swojej pasji oraz zaprezentował dzieciom używany w swojej pracy sprzęt. Wytłumaczył im też budowę ula oraz pokazał pszczelą rodzinę w przeszklonym ulu. Chętni mieli możliwość przymierzenia stroju pszczelarza i zadawania mu pytań.

Zdjęcia z imprezy można obejrzeć na stronie powiatu polkowickiego.

Opracowano na podstawie:

Powiat polkowicki, Niesamowity świat owadów, http://powiatpolkowicki.pl/pl/aktualnosci/niesamowity-swiat-owadow.html, Data publikacji: 2018.06.15, Data odczytu: 2018.06.15



Liczba wyświetleń artykułu: 967

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe