Portal Pszczelarski

IV Piknik Naukowy Niesamowity świat owadów - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo dolnośląskie relacja z wydarzenia Przemków Stanisław Rekut

Na Edukacyjnej Ścieżce Przyrodniczej, znajdującej się przy Domu Wczasów Dziecięcych w Przemkowie, już po raz czwarty odbył się Powiatowy Piknik Naukowy. Tym razem, podczas szeregu zajęć i atrakcji, uczestnicy mieli okazję poznać "Niesamowity świat owadów". 

Impreza była jak zwykle skierowana do wychowanków przebywających w przemkowskiej placówce na turnusie dydaktyczno-wypoczynkowym, ale zaproszono również dzieci z Publicznego Przedszkola nr 1 w Przemkowie. Dla zebranych przewidziano zajęcia w pracowni przyrodniczej, gdzie za pomocą mikroskopów dzieci miały okazję zapoznać się z budową owadów oraz przyjrzeć im się z bliska. Ponadto, w ramach gry "Dzień z życia owadów", uczestnicy imprezy zrozumieli znaczenie owadów zapylających oraz dowiedzieli się więcej na temat różnorodności gatunków zapylaczy. Dzieci miały również możliwość własnoręcznego wykonania miodowego mydełka, co niewątpliwie było dla nich niezwykłą atrakcją.

Głównym i najbardziej interesującym punktem imprezy było spotkanie ze Stanisławem Rekutem - Mistrzem Pszczelarstwa. Pszczelarz opowiadał zebranym o swojej pasji oraz zaprezentował dzieciom używany w swojej pracy sprzęt. Wytłumaczył im też budowę ula oraz pokazał pszczelą rodzinę w przeszklonym ulu. Chętni mieli możliwość przymierzenia stroju pszczelarza i zadawania mu pytań.

Zdjęcia z imprezy można obejrzeć na stronie powiatu polkowickiego.

Opracowano na podstawie:

Powiat polkowicki, Niesamowity świat owadów, http://powiatpolkowicki.pl/pl/aktualnosci/niesamowity-swiat-owadow.html, Data publikacji: 2018.06.15, Data odczytu: 2018.06.15



Liczba wyświetleń artykułu: 1121

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasteczka lekko miodowe