Portal Pszczelarski

Dlaczego pszczoły w mieście czują się lepiej? - tłumaczy Łukasz Przybył

pszczelarstwo śląskie Łukasz Przybył pszczelarstwo miejskie pasieka miejska miód wierzbowo-śliwkowy

W Katowicach powstała kolejna pasieka miejska. Tym razem w ścisłym centrum, na terenie Muzeum Śląskiego, obok szybu "Bartosz". Opiekujący się pszczołami Łukasz Przybył tłumaczy, dlaczego jego zdaniem pszczoły w mieście czują się lepiej i na innych terenach. Tymczasem muzeum szykuje warsztaty edukacyjne dla dzieci.

Pasieka miejska w Muzeum Śląskim powstała przede wszystkim w celach edukacyjnych, dlatego przez cały lipiec 2018 Muzeum będzie organizowało warsztaty pszczelarskie pt. "Tajemnice pszczelego ula". Warsztaty skierowane są do dzieci i będą się odbywać przy otwartych ulach. Jak czytamy na stronie muzeum, uczestnicy warsztatów będą mieli możliwość zapoznania się z budową ula, poznania procesu wytwarzania miodu, a nawet "pogłaskania trutni". Podczas zajęć dzieci dowiedzą się także czym jest nakrop czy czerw. Prowadzący - Łukasz Przybył, opowie o procesie zapylania roślin, zaprezentuje sprzęt pszczelarski i zaprosi dzieci do wykonania typowych prac w pasiece.

Łukasz Przybył, opiekujący się kilkoma miejskimi pasiekami w Katowicach już od dwóch lat przekonuje, że pszczoły w mieście mają bardzo dobre warunki bytowania. Jak sam mówi – miejskie pszczoły wytwarzają więcej miodu, ponieważ po pierwsze mają więcej pożytków, a po drugie miejski klimat im bardzo sprzyja. Temperatura w większych aglomeracjach jest średnio kilka stopni wyższa niż na terenach podmiejskich, dlatego też rośliny szybciej wegetują, a i pszczele rodziny lepiej znoszą tu zimę. Dzięki różnorodnej roślinności można również uzyskać ciekawe smaki miodów, na przykład: wierzbowo-śliwkowy.

Na terenie Muzeum Śląskiego stanęły cztery ule, które zamieszkuje około 50 tysięcy pszczół.

Opracowano na podstawie:

Katowice 24, Pszczoły w mieście mają się dobrze. W Katowicach powstała nowa pasieka, http://katowice24.info/pszczoly-w-miescie-maja-sie-dobrze-w-katowicach-powstala-nowa-pasieka/, Data publikacji: 2018.06.13, Data odczytu: 2018.06.13



Liczba wyświetleń artykułu: 2818

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-08-04 07:04:48

Myślę, że i jedno i drugie lubią :) Wieś to wiele pożytku, miasto - różnorodność pożytków.



  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Torcik naleśnikowy z miodem

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Piernik sułtański

Bastani – perskie lody szafranowe

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych