Portal Pszczelarski

Dlaczego pszczoły w mieście czują się lepiej? - tłumaczy Łukasz Przybył

pszczelarstwo śląskie Łukasz Przybył pszczelarstwo miejskie pasieka miejska miód wierzbowo-śliwkowy

W Katowicach powstała kolejna pasieka miejska. Tym razem w ścisłym centrum, na terenie Muzeum Śląskiego, obok szybu "Bartosz". Opiekujący się pszczołami Łukasz Przybył tłumaczy, dlaczego jego zdaniem pszczoły w mieście czują się lepiej i na innych terenach. Tymczasem muzeum szykuje warsztaty edukacyjne dla dzieci.

Pasieka miejska w Muzeum Śląskim powstała przede wszystkim w celach edukacyjnych, dlatego przez cały lipiec 2018 Muzeum będzie organizowało warsztaty pszczelarskie pt. "Tajemnice pszczelego ula". Warsztaty skierowane są do dzieci i będą się odbywać przy otwartych ulach. Jak czytamy na stronie muzeum, uczestnicy warsztatów będą mieli możliwość zapoznania się z budową ula, poznania procesu wytwarzania miodu, a nawet "pogłaskania trutni". Podczas zajęć dzieci dowiedzą się także czym jest nakrop czy czerw. Prowadzący - Łukasz Przybył, opowie o procesie zapylania roślin, zaprezentuje sprzęt pszczelarski i zaprosi dzieci do wykonania typowych prac w pasiece.

Łukasz Przybył, opiekujący się kilkoma miejskimi pasiekami w Katowicach już od dwóch lat przekonuje, że pszczoły w mieście mają bardzo dobre warunki bytowania. Jak sam mówi – miejskie pszczoły wytwarzają więcej miodu, ponieważ po pierwsze mają więcej pożytków, a po drugie miejski klimat im bardzo sprzyja. Temperatura w większych aglomeracjach jest średnio kilka stopni wyższa niż na terenach podmiejskich, dlatego też rośliny szybciej wegetują, a i pszczele rodziny lepiej znoszą tu zimę. Dzięki różnorodnej roślinności można również uzyskać ciekawe smaki miodów, na przykład: wierzbowo-śliwkowy.

Na terenie Muzeum Śląskiego stanęły cztery ule, które zamieszkuje około 50 tysięcy pszczół.

Opracowano na podstawie:

Katowice 24, Pszczoły w mieście mają się dobrze. W Katowicach powstała nowa pasieka, http://katowice24.info/pszczoly-w-miescie-maja-sie-dobrze-w-katowicach-powstala-nowa-pasieka/, Data publikacji: 2018.06.13, Data odczytu: 2018.06.13



Liczba wyświetleń artykułu: 2660

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-08-04 07:04:48

Myślę, że i jedno i drugie lubią :) Wieś to wiele pożytku, miasto - różnorodność pożytków.



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Marchewka z jabłkiem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym