Portal Pszczelarski

Zgnilec amerykański w miejscowości Sętal (powiat olsztyński) 2018

pszczelarstwo warmińsko-mazurskie zgnilec amerykański zgnilec amerykański w Sętalu zgnilec amerykański w gminie Dywity

W okolicach Olsztyna, w pasiece w miejscowości Sętal (gmina Dywity, powiat olsztyński) wykryto ognisko zgnilca amerykańskiego. Powiatowy lekarz weterynarii w Olsztynie zadecydował o wyznaczeniu obszaru zapowietrzonego.

30 maja 2018 roku Powiatowy Lekarz Weterynarii w Olsztynie wydał rozporządzenie w sprawie określenia obszarów na których wystąpił zgnilec amerykański pszczół. Po przeprowadzeniu badań w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej w Warszawie stwierdzono obecność bakterii wywołujących zgnilca złośliwego. W związku z powyższym obszar zapowietrzony wyznaczono na obszarze miejscowości:

  • Nowe Włóki, Kolonia Nowe Włóki
  • Plutki
  • Jesionowo
  • Podleśna, Kolonia Podleśna
  • Barcikowo, Barcikowo Kolonia
  • Kabikiejmy, Kabikiejmy Dolne
  • Cerkiewnik

Burmistrz Dobrego Miasta oraz Wójt Gminy Dywity zostali zobowiązani do oznaczenia obszaru zapowietrzonego specjalnymi tablicami.

Opracowano na podstawie:

Dziennik Urzędowy Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Rozporządzenie nr 1/2814/2018 Powiatowego Lekarza Weterynarii w Olsztynie z dnia 29 maja 2018 r. , http://edzienniki.olsztyn.uw.gov.pl/#/legalact/2018/2525/, Data publikacji: 2018.05.30, Data odczytu: 2018.06.15



Liczba wyświetleń artykułu: 1118

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie